Ryanair, cel mai mare operator aerian low-cost din Europa, se va delista de la Bursa de la Londra. Dă vina pe Brexit

22 Nov. 2021, 08:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Nov. 2021, 08:42 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania irlandeză Ryanair (simbol bursier RYA) va demara procedurile de delistare de pe bursa de valori din Londra (LSE) din cauza regulilor implementate în urma Brexitului, care spun că operatorii aerieni trebuie să fie controlaţi şi deţinuţi majoritar de entităţi prezente în interiorul blocului comunitar, potrivit Reuters.

„Volumul de tranzacţionare al acţiunilor listate pe LSE nu justifică nivelul de costuri asociate cu o asemenea listare şi accesul la procesele de trading, astfel încât să consolideze lichiditatea oferită de o piaţă reglementată în beneficiul tuturor acţionarilor”, a declarat Ryanair. Societatea a notificat Autoritatea britanică de Conduită Financiară (FCA) că îşi va delista oficial acţiunile pe 20 decembrie, la ora 08:00.

Anterior, Ryanair a spus că decizia „ar fi în linie cu un trend de tranzacţionare a acţiunilor în Uniunea Europeană post-Brexit”. Operatorul susţine că va efectua o listare pe piaţa principală a bursei din Dublin, solicitându-le până acum mai multor acţionari să îşi vândă o parte din acţiuni pentru a se încadra în regulile impuse de UE, scrie ZF.

„Listarea pe piaţa Euronext din Dublin va oferi acţionarilor cel mai ridicat nivel de siguranţă, incluzând aici respectarea codului de guvernanţă corporativă din Marea Britanie”, adaugă Ryanair.

În T3/2021, compania a înregistrat un profit de 225 de milioane de euro, primul rezultat pozitiv din T4/2019, înaintea de a lua naştere pandemia de coronavirus. Totuşi, CEO-ul Michael O’Leary estimează că Ryanair va încheia anul cu pierderi cuprinse între 100 şi 200 de milioane de euro. În intervalul martie-septembrie, prima jumătate a actualului exerciţiu financiar, Ryanair a pierdut 48 de milioane de euro, de la minus 411 milioane de euro anul trecut. În aceeaşi perioadă din 2019, compania a obţinut un profit de 1,3 miliarde de euro. Vineri, acţiunile RYA scădeau cu 2,6% la ora 13:00, fiind pe plus cu 3,1% în 2021. Capitalizarea era de 17,7 miliarde de euro.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 16:12 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu o serie de arestări de profil înalt ale unor presupuşi spioni chinezi şi ruşi în ultimele zile, încrederea în agenţii de contrainformaţii germani – cândva criticaţi pentru lipsa lor de curaj – a înregistrat o revitalizare semnificativă, potrivit FT.

Marţi dimineaţă, poliţia germană a pus mâna pe Jian Guo, un angajat care lucra în Parlamentul European, acuzat de procurori de spionaj în favoarea Chinei.

Luni, trei cetăţeni germani, printre care un soţ şi o soţie, au fost ridicaţi în landul Nordrhein-Westfalen, în vestul Germaniei, fiind suspectaţi că au încercat să vândă tehnologie militară Beijingului.

De asemenea, joia trecută, doi bărbaţi au fost reţinuţi în Bavaria pentru că ar fi complotat pentru a bombarda mai multe situri militare şi logistice din Germania în numele ruşilor.

În toate cele trei cazuri, rolul jucat de Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), agenţia de informaţii interne a Germaniei, a fost crucial.

„Autorităţile noastre de securitate, în special [BfV], şi-au consolidat masiv eforturile de contraspionaj în ultimul timp”, a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser, după arestarea lui Guo. „Succesele actuale ale investigaţiilor domnstrează temeinic acest lucru”.

Bântuit de scandalurile din trecut, îngreunat de o federalizare puternică şi limitat de restricţii legale stricte în ceea ce priveşte supravegherea intruzivă şi colectarea de informaţii, BfV a fost privit cu suspiciune ani de zile atât de autorităţile din ţară, cât şi de către agenţiile partenere din străinătate.

Rezultatele recente ale BfV indică faptul că, de la Războiul Rece şi până în prezent, statele ostile sunt mai dispuse ca oricând să îşi urmărească agresiv obiectivele pe teritoriul european, notează oficialii guvernului german.

„În prezent, avem foarte atent în vedere noile forme ale statelor autoritare de a influenţa şi destabiliza democraţia noastră”, a declarat pentru Financial Times Konstantin von Notz, preşedintele puternicei comisii de informaţii a parlamentului german, care supraveghează BfV.

Un oficial european din domeniul securităţii care lucrează în mod regulat cu BfV a declarat că schimbul de informaţii clasificate între serviciile de pe continent este acum „absolut vital pentru aproape fiecare acţiune de succes care a fost întreprinsă [împotriva Rusiei şi Chinei]”, BfV luând parte în mod activ la acest proces desfăşurat la nivel european.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău