La aprobarea avizului proiectului bugetului de stat, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah s-a arătat nemulțumită că avizul de modificare a legii bugetului a fost publicat înaintea începerii ședinței Guvernului și nu a avut timp să-l consulte. Bașcanul i-a reproșat premierului Gavrilița că „se repetă istoria cu aprobarea bugetului de stat cânt proiectul a fost publicat spre consultare cu trei ore înainte de a fi aprobat”.
„Trebuie să vedem un e problema. La Cancelarie sau la Ministerul de Finanțe. Cei care participă la ședință trebuie să vadă proiectele ca le consulte. Or, acum nu se poate spune nimic pe marginea avizului în condițiile în care nu a fost văzut înainte ședinței Guvernului”, i-a reproșat Vlah premierului Natalia Gavrilița.
În replică, premierul i-a spus Irinei Vlah că are o experiență vastă în diferite guverne.
„Eu când eram în opoziție vedeam pe site după adoptare. Și de mai multe ori, pentru că eu urmăream bugetul în mod special. Aici nu este vorba de proiectul bugetului. Este vorba de amendamente, adițional ele vine până în ultima zi și, respectiv se pregătesc. Nu este vorba despre o practică nouă, pentru că este vorba despre avize. Noi am îmbunătățit semnificativ practicile de transparență în procesul decizional. Eu insisist pentru publicarea în avans. Dar într-un asemenea an complicat când purtăm discuții cu partenerii de dezvoltare. În anul curent, am reușit să cheltuielile salariale de la 7,9 miliarde de lei la 8,5 miliarde de lei și da asta aluta timp și convingere a întârziat un pic procesul. Ne vom strădui. Am convenit un anumit orar pe care trebuie să-l urmăm dar din anumite motive care nu depind noi ne mișcăm un pic mai repede decât ne-am fi dorit, dar în cazul amendamentelor acest lucru nu poate aplica ele vin atunci când le depun deputații , ia răspuns Gavrilița bașcanului.
În cadrul ședinței de astăzi au fost aprobate mai multe amendamente la legea bugetului de stat pentru anul 2023. Este vorba de 16 amendamente care au venit de la deputați dintre care au fost aprobate șapte, patru – parțial și cinci au fost respinse. Este vorba de cheltuieli de 2,6 miliarde de lei, dintre care 2,5 miliarde de lei sunt solicitări ale APL
Amendamentele susținute implică majorări de alocații de 103 mil. dintre care 27,9 mil. de lei cheltuieli de personal. Majorările au fost acceptate din contul diminuării cheltuielilor acțiunilor generale. Fondul de intervenție al Guvernului a fost diminuat cu 60 mil. de lei din 600 mil. de lei, fondul pentru implementare reformelor în domeniul salarizării, cu 28 mil. de lei mai puțin din 770 mil. de lei, alte alocații au fost redus cu 15 mil. de lei.