Sancțiunile Occidentului ambiționează Rusia. Moscova anunță investiții masive în aviație

28 Iun. 2022, 08:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 08:12 // Actual //  bani.md

Guvernul Rusiei a anunţat luni, 27 iunie, planuri de a investi 770 de miliarde de ruble (14,5 miliarde de dolari) în industria aviaţiei din ţară.

Totul se va face până la sfârşitul acestui deceniu, pentru a creşte ponderea aeronavelor fabricate pe plan intern.

Industria aviaţiei ruse se află în criză de când Occidentul a impus sancţiuni după invadarea Ucrainei de către Moscova, interzicând companiilor aeriene ruse să zboare către destinaţii din Europa, Statele Unite şi alte ţări.

Companiile aeriene ruse au oprit în mare măsură zborurile internaţionale, după ce companiile de leasing au declarat că vor confisca avioane în conformitate cu sancţiunile.

Moscova a adoptat o lege care permite confiscarea a sute de avioane ca răspuns la aceste sancţiuni.

Producătorii străini de avioane au încetat, de asemenea, să livreze avioane noi Rusiei, în timp ce piese de schimb pentru avioanele construite în străinătate sunt insuficiente.
”Cota aeronavelor produse pe plan intern în flota companiilor aeriene ruse ar trebui să crească la 81% până în 2030”, a declarat viceprim-ministrul Iuri Borisov, într-o întâlnire televizată a oficialilor guvernamentali.

Rusia a făcut eforturi pentru a dezvolta producţia locală de avioane, dar numai aeronava regională Suhoi Superjet este produsă în masă în interiorul Rusiei, în timp ce un număr semnificativ de componente ale sale, inclusiv piese vitale ale motorului, sunt importate.

Rusia se pregăteşte să producă în masă aeronava MS-21, care are şi câteva componente străine. De asemenea, se aşteaptă să înceapă construirea unui număr mic de Tu-214, proiectate sovietic.

Potrivit programului, companiile aeriene ruse ar trebui să primească aproximativ 1.000 de aeronave noi construite local până în 2030.

Ziarul Vedomosti a relatat anterior că Aeroflot, cel mai mare transportator aerian rus, ar putea semna în curând un contract cu United Aircraft Corporation (UAC), deţinută de stat, pentru achiziţionarea a 300 de aeronave noi. Niciuna dintre companii nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ