Scandal transfrontalier! Producător de vinuri de peste Prut, atac la adresa concurenței din Republica Moldova

06 Iun. 2024, 18:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iun. 2024, 18:52 // Actual //  bani.md

Marius Iliev, CEO al holdingului Vintruvian Estates din România, care include Via Viticola Sarica Niculițel și controlul asupra Cramei Histria în Dobrogea, Cramei de Matei în Dealu Mare și Cramei Olterra în Drăgășani, a lansat acuzații grave împotriva unor producători de vinuri din Republica Moldova, pe care îi acuză de „practici incorecte sau ilegale”.

Într-un interviu acordat publicației Vinul.ro, Iliev a prezentat un caz din Dealu Mare, susținând că acesta încalcă „Legea Viei și Vinului + norme și alte acte (inclusiv Regulamente Europene)”. El a detaliat că utilizarea denumirii protejate „Ceptura” pentru vinuri produse în afara arealului respectiv, și mai ales în Republica Moldova, constituie o „fraudă la lege”, scrie g4food.ro.

„Nu poți folosi o denumire protejată, așa cum este Ceptura, în etichetarea vinurilor care provin din alt areal – nici măcar din alt centru viticol din Dealu Mare. Deci a eticheta un vin produs în Republica Moldova cu marca Ceptura este o fraudă la lege. Problema este că ea este făcută cu bună știință, și nu ca o simplă eroare”, a afirmat Iliev. El a mai adăugat că cei afectați vor solicita Asociației Dealu Mare să ia măsurile necesare pentru remedierea situației și eventuale despăgubiri.

Iliev a adus în discuție și alte acuzații, inclusiv „furt de identitate” în cazul soiului Fetească Regală, și a exprimat suspiciuni legate de producția de vinuri „Băbească Neagră – Rară Neagră” din Republica Moldova, sugerând că „discrepanța dintre suprafața plantată cu Rară Neagră și producția mare de vinuri ridică suspiciunea falsificării identității senzoriale a acestui soi”. „Nu este o acuză, ci o ipoteză plauzibilă”, a menționat Iliev.

În replică, Oficiul Național al Viei și Vinului de la Chișinău a subliniat necesitatea ca orice abatere sau încălcare a legislației să fie examinată de autoritățile competente, bazându-se pe probe. „Orice abatere sau încălcare a legislației României sau a Republicii Moldova trebuie să fie examinate de autoritățile de control abilitate, documentate, susținute de probe, și, după caz, sancționate. Defăimările publice nejustificate pot aduce atingeri grave intereselor producătorilor și imaginii țării”, a transmis instituția, menționând că România este o piață de export strategică pentru vinurile moldovenești și subliniind importanța relațiilor bune dintre cele două țări.

Această situație complicată pune în lumină provocările existente în industria viticolă și necesitatea unei reglementări stricte pentru protejarea denumirilor de origine și a integrității produselor viticole.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău