Scandalul cu furnizorul care a refuzat reducerea tarifelor la gaz! ANRE vine cu precizări

18 Iun. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a răspuns acuzațiilor aduse de SRL „Rotalin Gaz Trading”, clarificând aspectele-cheie într-un comunicat oficial. Licențiată pentru distribuția și furnizarea gazelor naturale încă din 2005, „Rotalin Gaz Trading” a fost obligată prin hotărârile ANRE să respecte prețurile reglementate pentru serviciile sale. În pofida acestui fapt, compania a procurat gaze la prețuri mai reduse de pe piețele internaționale, acumulând un excedent tarifar substanțial.

După repetate solicitări, „Rotalin Gaz Trading” a depus în cele din urmă o cerere pentru aprobarea prețurilor reglementate în iulie 2023, inclusiv excedentul tarifar acumulat. Cu toate acestea, compania a refuzat să respecte prețurile reglementate ulterior aprobate de ANRE în septembrie 2023, solicitând să fie scutită de obligația de a furniza gaze la aceste prețuri. Ca urmare, ANRE a emis prescripții pentru conformare, nerespectate de „Rotalin Gaz Trading”, ceea ce a condus la suspendarea licenței sale de furnizare a gazelor naturale în octombrie 2023.

ANRE a subliniat că licența actuală a companiei permite continuarea tranzacțiilor la prețuri negociate, dar fără restricții legate de prețurile reglementate. Mai mult, ANRE a denunțat comportamentul „neconstructiv și manipulatoriu” al „Rotalin Gaz Trading”, care a folosit argumente nefondate și declarații defăimătoare împotriva autorităților pentru a-și menține excedentul de venituri acumulat în detrimentul consumatorilor.

Scandalul Rotalin gaz a izbucnit în luna septembrie 2023 când ANRE a redus tarifele la gaz pentru consumatorii Rotalin Gaz la 11,71 de lei cu TVA inclus, cu 9 bani mai puțin față de cât a cerut operatorul. Reglementatorul și-a justificat decizia urmare a devierilor financiare în sumă de 40 de milioane de lei. Operatorul nu a fost de acord  și a declarat că acest lucru îi va aduce pierderi financiare. În rezultat a declarat că își suspendă activitatea.

ANRE a luat în calcul faptul că Rotalin Gaz achiziționase gaze la un preț diferit față de Moldovagaz, constatând că compania ar fi trebuit să restituie consumatorilor aproximativ 40 de milioane de lei. Rotalin Gaz nu a fost de acord cu această evaluare și a anunțat că ar prefera să își suspende activitatea decât să furnizeze gaz la tarifele stabilite de ANRE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 16:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 16:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Liderul de anul trecut, Gazprom, cea mai mare companie de gaze din Rusia, nu doar că și-a pierdut poziția de frunte în 2024, dar nici măcar nu a reușit să intre în primele 100 de companii. Pentru prima dată în 25 de ani, Gazprom a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 629 de miliarde de ruble, în contrast cu profitul de 1,23 trilioane de ruble obținut cu un an înainte. Conform unui raport intern destinat conducerii companiei, se estimează că exporturile de gaze nu vor reveni la nivelurile anterioare în următorii zece ani, iar până în 2035, volumul exporturilor va fi în medie de doar 50-75 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ o treime din volumul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

Principala cauză a pierderilor Gazprom a fost scăderea drastică a producției de gaze și a livrărilor către Europa, cauzată de sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei. În 2023, producția de gaze a companiei s-a redus la 404 miliarde de metri cubi, cel mai mic nivel din 1990. Exporturile au atins doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din 1985. Către Europa au fost livrate doar 28 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul nivelurilor de la sfârșitul anilor 1970. Cota Gazprom pe piața europeană s-a redus de trei ori, de la 45% la 15%.

În contextul scăderii livrărilor rusești, Azerbaidjanul își crește exporturile de gaze către Europa, înlocuind Rusia pe o piață unde aceasta a dominat timp de aproape jumătate de secol. Începând cu 1 august, gazele din câmpul Shah Deniz din Marea Caspică au început să fie livrate în Slovenia. Anterior, Azerbaidjanul a început să livreze gaze către Italia, Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Serbia. În plus, Azerbaidjanul exportă gaze în Georgia și Turcia. În 2024, doar Ungaria, Slovacia și Austria vor mai primi gaze rusești prin conducte.

Pe 13 septembrie, s-a anunțat că unul dintre ultimii clienți majori ai Gazprom din Uniunea Europeană, compania austriacă Wien Energy GmbH, va înceta complet achizițiile de gaze rusești începând cu 2025. Compania, care furnizează energie pentru peste 2 milioane de consumatori din Viena și împrejurimi, a încheiat contracte pentru livrări de gaze din Africa de Nord, Marea Nordului și pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (GNL), acoperind astfel 12% din necesarul Austriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău