Scenariu de coșmar! Guvernul ia măsuri radicale! Se pregăteşte un blackout total

03 Aug. 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Aug. 2022, 10:23 // Actual //  bani.md

Autoritățile iau în calcul sistarea în totalitate a livrărilor de gaz de către Gazprom. În context, au luat un șir de măsuri care în caz că vor fi implementate vor fi economisiți 500 mil. metri cubi de metan.

Astfel, într-un proiect de lege, se propune trecerea centralelor electrice cu termoficare (CET) a fabricilor de zahăr la combustibil alternativ, , ICS  ”Moldova-Zahar” SRL și IM “Südzucker Moldova” SA. Reconectarea cazanelor pe biomasă în cadrul instituțiilor publice, trecerea Termoelectrica (CET sursa 1) la combustibil alternativ (păcură).

De asemenea, autoritățile estimează o creștere a cererii de lemne de foc cu aproximativ 50%, urmare a creșterii prețului gazelor naturale, dar și o cerere mai mare de cărbune cu aproximativ 50%.

Autoritățile susține că au depozitate în România 24,5 mil. metri cubi de gaz, care ar ajunge pe timp de iarnă pentru circa o săptămână.

„În cazul în care vor fi aplicate toate măsurile de reducere și atenuare a impactului limitării gazelor naturale, este posibil a fi economisit și/sau substituit circa 500 mil m3 gaze naturale pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, fără a considera măsurile de deconectare a tuturor consumatorilor întreruptibili (cu excepția SA „Termoelectrica”) și achiziție de gaze naturale din surse alternative”, se arată în proiectul de lege.

Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare, persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate. Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers).

Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a depășit 2000 USD pentru mia de metri cubi.

Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2025, 15:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Mai 2025, 15:42 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania de stat Moldtelecom a înregistrat în anul 2024 un profit net de 159,9 milioane de lei, în creștere cu 80% față de 2023, când profitul s-a cifrat la 89,3 milioane de lei, potrivit datelor publicate de companie.

Potrivit raportului, veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 1,66 miliarde de lei, în creștere ușoară față de anul precedent (1,63 miliarde lei). Profitul brut a ajuns la 391 milioane de lei, iar EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) a atins nivelul de 897 milioane lei – un indicator al solidității operaționale.

Totodată, cheltuielile de distribuție și administrative au fost reduse semnificativ, ceea ce a contribuit la creșterea profitabilității. Cheltuielile de distribuție au scăzut de la 207,6 milioane lei în 2023 la 172,2 milioane lei în 2024, iar cele administrative – de la 55 milioane lei la 62,6 milioane lei.

Pe partea de investiții, Moldtelecom a continuat extinderea și modernizarea rețelei, cu cheltuieli de capital de peste 731 milioane lei. În pofida acestora, numerarul net generat din activitatea operațională a fost de 782 milioane lei, ceea ce asigură o poziție financiară confortabilă.

Capitalul propriu al companiei a ajuns la 4,43 miliarde lei, iar datoriile totale s-au redus la 1,08 miliarde lei, față de 1,16 miliarde lei în anul precedent. O parte importantă a datoriilor este reprezentată de împrumuturi pe termen scurt, însă compania își menține fluxurile de numerar pozitive.

În 2024, Moldtelecom a plătit dividende în valoare de 44,6 milioane de lei către statul moldovean, unicul acționar al companiei.

În perioada anilor 2020-2022, operatorul de stat Moldtelecom a contabilizat pierderi de 1,07 miliarde de lei (41,6 milioane de lei/zi n.a) de pe urma telefoniei fixe, constatata raportul de audit al Curții de Conturi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE