SUA au impus în cele din urmă sancțiuni împotriva presupusei amante a lui Vladimir Putin, Alina Kabaeva

03 Aug. 2022, 05:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Aug. 2022, 05:42 // Actual //  Lupu Eduard

O nouă rundă de sancțiuni anunțată de Statele Unite a vizat-o în cele din urmă și pe Alina Kabaeva, presupusa amantă a președintelui rus Vladimir Putin, anunță Reuters și Associated Press.

Trezoreria americană a anunțat marți că a înghețat viza Alinei Kabaeva, o fostă gimnastică olimpică rusă, și a impus alte sancțiuni legate de activele acesteia.

Oficialii de la Washington au justificat mutarea prin faptul că ea este directoarea unei companii mass-media care promovează „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Mai mulți critici ai Kremlinului, inclusiv disidentul Alexei Navalnîi au cerut statelor occidentale să impună sancțiuni împotriva lui Kabaeva, afirmând că ea este cea care îi administrează de facto averea din străinătate a președintelui rus.

SUA a impus marți sancțiuni și împotriva lui Andrei Grigorievici Guriev, un oligarh care deține moșia Witanhurst care, cu un conac de 25 de dormitoare, este a doua cea mai mare proprietate imobiliară din Londra, după Palatul Buckingham. Fiul său a fost de asemenea sancționat de Trezoreria americană.

The Wall Street Journal scria la sfârșitul lunii aprilie că administrația președintelui Joe Biden a decis în ultima clipă să nu o sancționeze pe amanta lui Vladimir Putin, temându-se că liderul de la Kremlin ar percepe măsura drept un atac personal la adresa sa.

Kabaeva, fostă campioană olimpică la gimnastică ritmică și cunoscută în acest sport pentru flexibilitatea ei extremă și pentru un scandal internațional de dopaj, ar juca un rol important în ascunderea averii personale a lui Putin în străinătate, astfel că ea rămâne o potențială țintă a sancțiunilor, conform oficialilor americani.

Kabaeva și familia ei s-ar fi îmbogățit prin conexiuni cu oameni din cercul apropiat al lui Putin, potrivit oficialilor americani. O evaluare clasificată a serviciilor secrete din SUA făcută în timpul investigației asupra presupusei intervenții ruse în alegerile din SUA din 2016 o numește pe Kabaeva drept beneficiară a averii lui Putin, potrivit unui oficial american familiarizat cu raportul.
Kabaeva a fost o membră pro-Kremlin a parlamentului timp de opt ani după care în 2014 a fost numită la conducerea grupului de stat National Media unde încasează un salariu anual de 10 milioane de dolari.

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Sept. 2024, 15:07 // Actual //  bani.md

La Chișinău are loc, în perioada 18-19 septembrie, ce-a de-a unsprezecea reuniune a HUB-ului de Securitate al UE, dedicată combaterii manipulării și ingerinței informaționale străine. Și de această dată, la eveniment, oficiali și experți din Uniunea Europeană și Republica Moldova, inclusiv reprezentanți ai societății civile și jurnaliști de investigație, care activează în domeniul FIMI.

În cadrul reuniunii, experții vor discuta strategiile de combatere a FIMI dintr-o perspectivă holistică, vor face schimb de experiență, vor analiza cele mai bune practici în domeniu, dar și provocările cu care se confruntă statele membre ale UE și Republica Moldova în abordarea integrată a FIMI.

„Una dintre cele mai serioase amenințări care planează astăzi asupra Republicii Moldova este generată de acțiunile străine de manipulare informațională și ingerință. Acestea sunt un pericol real nu doar pentru integritatea și suveranitatea statului nostru, dar și pentru securitatea întregii regiuni, iar răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură: rapid, eficient și coordonat”, a declarat Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) menționează, într-un comunicat de presă, că Uniunea Europeană și-a asumat un rol principal în abordarea combaterii FIMI, un fenomen care afectează valorile și procesele democratice în statele europene, și nu numai.

FIMI poate contribui, astfel, și la creșterea polarizării și divizării în cadrul UE și poate prezenta un risc pentru securitate. O cooperare eficientă și puternică în contracararea FIMI cu partenerii externi este esențială pentru UE, statele UE și statele partenere și candidate, precum Republica Moldova.

„Acțiunile străine de manipulare a informațiilor și interferență au scopul de a submina încrederea publică în legitimitatea și eficacitatea instituțiilor democratice. De asemenea, acestea pot escalada violența politică în regiuni predispuse la conflicte, subminând astfel eforturile UE și cele internaționale de menținere a păcii în întreaga lume. Cu acest prilej, îndemn pe toți să se informeze din mai multe surse, să-și dezvolte gândirea critică. Acest lucru presupune să ne gândim de două ori înainte de a distribui postări pe rețelele de sociale și să raportăm informațiile și conturile false”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Șeful Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova, Cosmin Dinescu, a menționat că la un an de la prima ediție a Hub-ului dedicată amenințărilor hibride, se observă o intensificare a acestora, în particular a fenomenului FIMI, în Republica Moldova.

„Se investește mult în derularea de acțiuni FIMI în țară, într-un context din ce în ce mai complex. EUPM Moldova, singura misiune civilă sub politica comună de securitate și apărare a UE cu mandat în acordarea de sprijin pentru combaterea FIMI, a transferat Republicii Moldova pe parcursul ultimului an și jumătate experiența practicile și metodologiile dezvoltate la nivel UE sub un cadru unitar de răspuns la FIMI. Acest sprijin va continua și se va intensifica, în spiritul parteneriatului solid pe care îl avem cu autoritățile Republicii Moldova, cu obiectivul unei securități crescute a țării și implicit a UE, a protejării valorilor și proceselor democratice. În fața unei provocări complexe venim cu un răspuns complex, comun, coordonat”, a conchis Cosmin Dinescu.

Potrivit MAI, subiectele discutate în cadrul panelurilor tematice ale reuniunii țin de cooperarea eficientă cu societatea civilă, care este un pilon important în combaterea FIMI, descrierea instrumentelor juridice de reglementare a combaterii FIMI, măsurile de prevenire și identificare eficientă a FIMI.

Totodată, experții vor analiza, în baza exemplelor concrete din Republica Moldova, conexiunea dintre FIMI și alte activități hibride care susțin narațiunile de dezinformare, cum ar fi fluxurile ilegale de bani, protestele violente etc.

Obiectivul evenimentului este consolidarea direcțiilor strategice de către  instituțiile de stat și partenerii europeni și agrearea acțiunilor și livrabilelor operaționale ce urmează a fi implementate, reafirmând angajamentul pentru o colaborare strânsă în vederea asigurării securității regionale și europene.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău