Scenariu de groază. Germania se pregătește pentru o posibilă realegere a lui Donald Trump

02 Mai 2023, 06:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mai 2023, 06:21 // Actual //  bani.md

Berlinul se pregătește pentru posibilitatea ca Donald Trump să-l învingă pe Joe Biden la următoarele alegeri.

Acest rezultat ar fi probabil un dezastru pentru Ucraina, NATO și criza climatică care se profilează. Diplomații au început să stabilească contacte cu tabăra fostului președinte pentru a evita să se trezească pe dinafară așa cum au fost în 2016.
Se pare că al 45-lea președinte al Statelor Unite, ai cărui strămoși veneau din Germania, are o obsesie pentru această țară, dar nu pozitivă. Adesea considera Germania cel mai mare dușman al Americii, chiar dacă se înțelegea splendid cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și cu alții dictatori, scrie Der Spiegel. Cel puțin acele legături erau mai bune decât relația lui cu cancelarul german de atunci, Angela Merkel.

„Germanii sunt răi, foarte răi”, a declarat Trump în mai 2017 la o întâlnire cu liderii Uniunii Europene la Bruxelles, unde una dintre problemele în discuție a fost excedentul comercial al Germaniei. „Vedeți milioanele de mașini pe care le vând în SUA. Teribil. Vom opri asta”, a spus el.

El a mai spus despre germani că sunt o națiune de paraziți care „au profitat de noi de mulți ani”. El a văzut Germania ca fiind nesigură, dacă nu chiar controlată de forțe externe. „Germania este controlată în totalitate de Rusia”, a spus el în iulie 2018. Și mai târziu a continuat: „Trebuie să vă protejăm de Rusia și îi plătiți miliarde de dolari Rusiei”.

Berlinul a fost bucuros când Trump a pierdut alegerile în toamna anului 2020 în fața democratului Joe Biden. Impresia era atât la Berlin, cât și la Bruxelles că relația transatlantică probabil nu ar fi supraviețuit unui al doilea mandat Trump.

Dar acum, exact asta s-ar putea întâmpla. Trump și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat la Casa Albă în urmă cu câteva luni. În sondaje, Trump este cu mult înaintea potențialilor rivali din propriul său partid, inclusiv guvernatorul Floridei Ron de Santis, care este considerat în general a avea cea mai bună șansă de a-l învinge pe Trump la primare. E destul de sigur că Joe Biden va fi din nou adversarul lui Trump.

Precauții necesare

Michael Link. care este coordonatorul guvernului german pentru cooperarea transatlantică, spune că dacă Trump ar fi reales, i-ar îngreuna mult munca. „Trump ar fi o provocare mai mare pentru Germania, Europa și lume într-un al doilea mandat decât a fost în primul său mandat”, spune politicianul, care este membru al Partidului Liber Democrat (FDP). „Probabil ar guverna într-o manieră și mai neîngrădită, imprevizibilă și sfidătoare”.

Pregătirile pentru alegerile din SUA din 2024 au devenit deja o componentă semnificativă a jobului său și intenționează să călătorească mai des în SUA în viitorul apropiat. „În cele din urmă, ceea ce contează sunt contactele constante în reprezentanți din executiv și legislativ”, spune el. „Senatorii individuali pot avea o influență decisivă asupra adoptării unui proiect de lege și asupra modului în care este adoptat. Dacă lucrurile devin complicate, ei pot fi aliați importanți”.

Agnieszka Brugger, adjunctul șefului grupului Partidului Verzilor din parlamentul Germaniei, susține, de asemenea, că trebuie făcute pregătiri pentru posibilitatea Trump 2.0. Ea spune că europenii trebuie să fie mai autonomi și mai puțin vulnerabili, indiferent cine este actualul președinte al SUA „Chiar dacă noi, în UE, am devenit mai buni în domeniile tehnologic, economic și de securitate în ceea ce privește crizele acestei lumi, suntem încă prea lenți”, spune Brugger. Ea spune că Germania și UE ar trebui să-și lărgească orizonturile și să extindă parteneriatele și alianțele, „în special cu țările din Sudul Global”.

Ucraina ar fi probabil pierdută fără SUA
Până acum, Europa nu a fost grozavă în a-și demonstra autosuficiența. Nu există dispute în cadrul alianței cu privire la obiectivul general al autonomiei strategice a Europei, pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a subliniat în mod repetat. Dar există diferențe de opinie cu privire la ce înseamnă, exact, asta. Țările est-europene, mai ales Polonia și statele baltice, se opun unui rol militar mai puternic pentru UE. Ei vor ca Europa să facă mai mult în cadrul NATO pentru a lega americanii mai strâns de continent. Macron, pe de altă parte, dorește ca UE să devină un jucător independent pe scena globală, și militar. Berlinul este undeva la mijloc. Aceste conflicte vor izbucni din plin dacă Trump va deveni din nou președinte.
O întoarcere a lui Trump la Casa Albă ar fi, de asemenea, dezastruoasă pentru Ucraina. În ultimele săptămâni, Trump și-a dezvăluit din nou în mai multe interviuri impasibilitatea față de încălcarea dreptului internațional de către Rusia și lipsa de empatie față de suferința ucrainenilor. El a susținut că, dacă va fi reales, va pune capăt războiului din Ucraina „în termen de 24 de ore”. Și dacă ar fi fost după el președinte, i-ar fi permis Rusiei să „preia” părți din Ucraina. Ar fi „negocieri foarte simple”, spune Trump, pentru că se înțelege foarte bine cu Vladimir Putin.

Trump l-a admirat întotdeauna pe Putin, probabil chiar mai mult decât pe Kim Jong Un. Influența Rusiei asupra alegerilor din SUA din 2016 în favoarea lui Trump este probabil unul dintre motivele acestei loialități. Chiar și în ajunul atacului rusesc, Trump a descris acțiunea lui Putin drept „destul de inteligentă”. El nu a vorbit niciodată atât de entuziasmat despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Un posibil motiv este că Trump l-a îndemnat pe președintele ucrainean să deschidă o investigație asupra companiei energetice ucrainene Burisma, unde a fost cândva angajat fiul lui Biden, Hunter. Dar Zelenski a refuzat – iar Trump este cunoscut ca fiind răzbunător.

Probabil că Ucraina ar fi pierdut deja dacă nu ar fi primit sprijinul SUA. Iar Bruxelles-ul demonstrează în prezent ce se întâmplă de îndată ce Washingtonul scade presiunea: Europa se încurcă în detalii minuscule. La sfârșitul lunii martie, liderii UE au anunțat că vor livra Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie în termen de 12 luni și că vor procura în comun muniție. De atunci, însă, s-au certat. „Incapacitatea UE de a-și pune în aplicare propria decizie privind achiziția comună de muniție pentru Ucraina este frustrantă”, a scris ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pe Twitter săptămâna trecută.

Dacă Trump l-ar învinge pe Biden anul viitor, aproape sigur că Ucraina ar deveni și mai frustrată. Trump tinde spre izolaționism. Dacă ar fi după el, SUA ar rămâne din ce în ce mai mult în afara conflictelor din alte țări și ar investi și mai mult în economia internă. Reflexele sale de politică externă sunt ghidate mai degrabă de interesul economic decât de valori.

O rezoluție adoptată recent în Camera Reprezentanților a SUA de către un grup de susținători ai lui Trump înainte de prima aniversare a invaziei a oferit o previzualizare a posibilei politici a lui Trump în Ucraina. 11 republicani solicită încetarea ajutorului militar și financiar pentru Ucraina. Moțiunea arată clar că este posibilă o politică complet diferită a SUA pentru Ucraina.

Diplomații se apropie de tabăra lui Trump
La Berlin, un al doilea mandat pentru Trump ar duce probabil la cele mai multe schimbări pentru Annalena Baerbock. Ministrul german de externe, membru al Partidului Verzilor, menține o relație amiabilă cu omologul său american Antony Blinken. Ambii au jucat un anumit rol în menținerea unității Occidentului cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei. Dacă Trump ar câștiga alegerile, Baerbock ar pierde mai mult decât un partener de încredere. De asemenea, ar slăbi tipul de abordare de politică externă orientată spre valori pe care a căutat-o, ca să nu mai vorbim de viziunea ei despre o politică externă feministă. Ambele sunt probabil concepte total străine pentru Trump.

La Ministerul de Externe de la Berlin, oficialii vor să fie măcar pregătiți pentru acel scenariu. Ca atare, prioritatea politicii germane față de America este stabilirea de contacte cu republicanii americani. Nu va fi un proiect ușor: legăturile cu tabăra republicană fie sunt latente de multă vreme, fie pur și simplu nu există.

Personalul de la ambasadă și consulatele Germaniei din SUA a primit ordin de la sediul central să identifice toate persoanele potențial relevante. Din acest moment, oricine călătorește în SUA de la Ministerul de Externe sau de alte ministere guvernamentale este de așteptat să se întâlnească cu conservatorii americani, chiar și în destinații îndepărtate de Washington. Andreas Michaelis, care își va prelua postul de ambasador al Germaniei la Washington în această toamnă, va stabili contacte specifice în tabăra lui Trump, pentru a fi pregătit pentru cel mai rău caz. Este o lecție învățată de la primele alegeri ale lui Trump ca președinte. În 2016, guvernul german conta pe victoria lui Hillary Clinton și nu se deranjase să stabilească contacte în cadrul echipei lui Trump până nu a fost mult prea târziu. Ideea este de a preveni ca asta să se repete.

Mai mult, diplomații lui Baerbock au identificat probleme cu care germanii ar putea găsi un punct comun cu republicanii. Un exemplu pe această listă este promovarea mașinilor electrice.

O altă problemă este China. Sub auspiciile Ministerului de Externe, Germania dezvoltă în prezent o strategie pentru China care, în general, pledează pentru adoptarea unei distanțe mai mari față de Republica Populară. Strategia Berlinului pentru China este concepută astfel încât să le arate americanilor că Germania poate fi, de asemenea, un aliat în zona Indo-Pacific.
În plus, Trump și Scholz par doi bărbați de pe planete diferite. Trump este frenetic, în timp ce Scholz pare în mod constant ca și cum tocmai a fost scos din depozitul frigorific. În timp ce Trump își urmează instinctele, Scholz are încredere doar în inteligența sa sau în Wolfgang Schmidt, devotatul său șef de cabinet. Cum ar trebui să se potrivească acele două lumi?

Un Trump președinte ar putea fi de fapt un avantaj pentru Scholz. Unii din echipa cancelarului o amintesc pe Angela Merkel în acest context: Pe plan internațional, ea a reușit să se ridice la poziția de apărătoare a lumii libere doar pentru că era cineva la Washington care era văzut ca distrugătorul ei. Scholz, conform interpretării celor apropiați, ar putea juca și el acest rol dacă este necesar, susține Der Spiegel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău