SCHEMA: Delapidarea bugetului de stat, falimentare firmă, 3 mașini de lux și „palat” de peste 1.000.000 euro

22 Sept. 2021, 13:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
22 Sept. 2021, 13:30 // Bani și Afaceri //  bani.md

UPDATE:

Replica lui Vitalie Perciun referitoare la „tentativele de preluare a afacerii „Central House” SRL”

 

Paradoxal, unii moldoveni nu reușesc să gestioneze profitabil o firmă, însă când este vorba despre finanțele și averea personală – capacitățile de gestionare a banilor sunt mai mult decât strălucitoare.

Este și cazul afaceristului Vitalie Perciun care a dus o firmă profitabilă la pierderi de peste 2 milioane de lei în 2018 și 2019, însă a reușit să adune suficient pentru a deține și întreține un palat de aproximativ milion de euro și trei mașini de lux în garaj: două Porsche-uri, unul model 911 Turbo S, altul Panamera Turbo S și un Mercedes Gelandewagen. Valoare totală a bunurilor depășește 2 milioane de euro, spun experții, scrie Paranteze.md.

Schema de îmbogățire

Numele lui Vitalie Perciun a devenit cunoscut în spațiul public în urma scandalului din jurul imobilelor din apropierea Gării Auto Centru: „Schemă din jurul Autogării Centrale cu 2,5 milioane de euro prejudiciu” – așa sunau titlurile investigațiilor de presă realizate la începutul anului curent, scrie Paranteze.md

Vitalie Perciun este unul dintre fondatorii companiei Central House, cea care deține imobile în apropierea Autogării Centrale. Acesta și-a creat o firmă nouă, a obținut un contract de chirie a imobilelor, semnat tot de el din partea ambelor părți, și acum le oferă altor comercianți spații la preț de zeci de ori mai mare decât ar plăti el pentru acestea.”, declara avocatul companiei Central House, Andrei Iosip, în cadrul unei conferințe de presă IPN.

Potrivit celor relatate, interesele patrimoniale ale companiei SRL „Central House”, deținătoarea imobilelor, sunt prejudiciate de mai mult de doi ani. Aceasta a fost declarată insolvabilă, chiar dacă pentru chiria bunurilor se achită mai mult de 100.000 de euro lunar de către beneficiarii finali.

Central House, o companie cu venituri de aproape 16 milioane de lei și profit de 3,58 milioane de lei în 2015, a ajuns la pierderi de peste 2 milioane de lei imediat ce Vitalie Perciun a devenit administrator al companiei, în anul 2018. Tendința s-a păstrat și în anul 2019.

Totodată, important este de menționat că rulajul s-a micșorat în pofida faptului că spațiul oferit în chirie agenților economici și prețul final al acestuia – a rămas intact: un spațiu total de 2 720 de metri pătrați, la un preț mediu de 40 de euro per metru pătrat, lunar, echivalentul a aproximativ două milioane de lei lunar la cursul din 2018 – 2019.

Astfel, rulajul anul al companiei, al prețurile de piață din anii 2018 și 2019, ar fi de peste 20 de milioane de lei. Totodată, în declarația ajunsă la gisc, este reflectat un venit anual de cinci ori mai mici – 4,43 milioane de lei.

Date financiare Central House

O companie pentru venituri proprii

Compania SRL Central House are în calitate de asociați persoana juridică SRL „Ubicuit Grup” (70 %), persoana fizică Perciun Vitalie (20 %) și alte 3 persoane fizice străine. Funcția de administrator statutar a fost exercitată de către Perciun Vitalie, cel care deține o cincime din capitalul companiei, scrie paranteze.md.

Tot el a fost cel care a inițiat procesului de insolvabilitate față de întreprinderea administrată, invocând incapacitatea de plată a acesteia. A făcut-o din numele unei alte companii, fondator al căreia este Perciun Ana, iar administrator – Perciun Vitalie.

În baza contractului de locațiune, toate bunurile SRL Central House au fost transmise în locațiune pe o perioadă de 29 de ani către SRL Central Group. Acest contract este semnat din partea ambelor părți de către Perciun Vitalie, în calitate de administrator statutar.

Conform contractului de locațiune, pentru folosirea spațiului închiriat, locatarul SRL „Central Group” s-a obligat la achitarea chiriei în mărime de 10 euro/lună pentru perioada 1 august 2018 — 31 decembrie 2018, 5 euro/lună pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 iulie 2019, 3 euro/luna pentru perioada 1 august 2019- 1 august 2047, inclusiv TVA, pentru 1 m.p., din suprafața comercială deținută în locațiune. Totodată, în pct. 3.4 al contractului de locațiune este stabilit faptul că locatarul efectuează plata chiriei și serviciilor comunale o dată la 6 luni.

În continuare SRL Central Group oferă bunurile imobile ale SRL Central House în sub-locațiune la cca. 60-70 de chiriași la un preț care oscilează între 40-50 euro pentru un metru pătrat, la care se mai adaugă serviciile comunale și serviciile de pază.

Adică, SRL Central House primește drept preț pentru locațiune a 2701,8 m.p. suma de cca. 8 000 euro/lunar de la SRL Central Group pe când SRL Central Grup primește de la chiriași cel puțin 100 000 euro/lunar.

De remarcat faptul că veniturile Central Group reprezintă, practic, diferența dintre veniturile Central House până și după contractul cu Central Group.

Date financiare Central Group

Potrivit surselor paranteze.md, Vitalie Perciun ar fi posesorul a trei automobile de lux, cu o valoare totală de aproximativ un milion de euro. Nu este clar dacă anume această schemă i-a adus veniturile de bază care i-au permis să adune întreaga sa avere, cert este că banii adunați îi permit să ducă o viață de lux.

Sursa citată susține că va continua subiectul și va veni cu informații ce prezintă averea adunată de Vitalie Perciun de-a lungul anilor.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău