SCHEMA: Delapidarea bugetului de stat, falimentare firmă, 3 mașini de lux și „palat” de peste 1.000.000 euro

22 Sept. 2021, 13:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
22 Sept. 2021, 13:30 // Bani și Afaceri //  bani.md

UPDATE:

 

Paradoxal, unii moldoveni nu reușesc să gestioneze profitabil o firmă, însă când este vorba despre finanțele și averea personală – capacitățile de gestionare a banilor sunt mai mult decât strălucitoare.

Este și cazul afaceristului Vitalie Perciun care a dus o firmă profitabilă la pierderi de peste 2 milioane de lei în 2018 și 2019, însă a reușit să adune suficient pentru a deține și întreține un palat de aproximativ milion de euro și trei mașini de lux în garaj: două Porsche-uri, unul model 911 Turbo S, altul Panamera Turbo S și un Mercedes Gelandewagen. Valoare totală a bunurilor depășește 2 milioane de euro, spun experții, scrie Paranteze.md.

Schema de îmbogățire

Numele lui Vitalie Perciun a devenit cunoscut în spațiul public în urma scandalului din jurul imobilelor din apropierea Gării Auto Centru: „Schemă din jurul Autogării Centrale cu 2,5 milioane de euro prejudiciu” – așa sunau titlurile investigațiilor de presă realizate la începutul anului curent, scrie Paranteze.md

Vitalie Perciun este unul dintre fondatorii companiei Central House, cea care deține imobile în apropierea Autogării Centrale. Acesta și-a creat o firmă nouă, a obținut un contract de chirie a imobilelor, semnat tot de el din partea ambelor părți, și acum le oferă altor comercianți spații la preț de zeci de ori mai mare decât ar plăti el pentru acestea.”, declara avocatul companiei Central House, Andrei Iosip, în cadrul unei conferințe de presă IPN.

Potrivit celor relatate, interesele patrimoniale ale companiei SRL „Central House”, deținătoarea imobilelor, sunt prejudiciate de mai mult de doi ani. Aceasta a fost declarată insolvabilă, chiar dacă pentru chiria bunurilor se achită mai mult de 100.000 de euro lunar de către beneficiarii finali.

Central House, o companie cu venituri de aproape 16 milioane de lei și profit de 3,58 milioane de lei în 2015, a ajuns la pierderi de peste 2 milioane de lei imediat ce Vitalie Perciun a devenit administrator al companiei, în anul 2018. Tendința s-a păstrat și în anul 2019.

Totodată, important este de menționat că rulajul s-a micșorat în pofida faptului că spațiul oferit în chirie agenților economici și prețul final al acestuia – a rămas intact: un spațiu total de 2 720 de metri pătrați, la un preț mediu de 40 de euro per metru pătrat, lunar, echivalentul a aproximativ două milioane de lei lunar la cursul din 2018 – 2019.

Astfel, rulajul anul al companiei, al prețurile de piață din anii 2018 și 2019, ar fi de peste 20 de milioane de lei. Totodată, în declarația ajunsă la gisc, este reflectat un venit anual de cinci ori mai mici – 4,43 milioane de lei.

Date financiare Central House

O companie pentru venituri proprii

Compania SRL Central House are în calitate de asociați persoana juridică SRL „Ubicuit Grup” (70 %), persoana fizică Perciun Vitalie (20 %) și alte 3 persoane fizice străine. Funcția de administrator statutar a fost exercitată de către Perciun Vitalie, cel care deține o cincime din capitalul companiei, scrie paranteze.md.

Tot el a fost cel care a inițiat procesului de insolvabilitate față de întreprinderea administrată, invocând incapacitatea de plată a acesteia. A făcut-o din numele unei alte companii, fondator al căreia este Perciun Ana, iar administrator – Perciun Vitalie.

În baza contractului de locațiune, toate bunurile SRL Central House au fost transmise în locațiune pe o perioadă de 29 de ani către SRL Central Group. Acest contract este semnat din partea ambelor părți de către Perciun Vitalie, în calitate de administrator statutar.

Conform contractului de locațiune, pentru folosirea spațiului închiriat, locatarul SRL „Central Group” s-a obligat la achitarea chiriei în mărime de 10 euro/lună pentru perioada 1 august 2018 — 31 decembrie 2018, 5 euro/lună pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 iulie 2019, 3 euro/luna pentru perioada 1 august 2019- 1 august 2047, inclusiv TVA, pentru 1 m.p., din suprafața comercială deținută în locațiune. Totodată, în pct. 3.4 al contractului de locațiune este stabilit faptul că locatarul efectuează plata chiriei și serviciilor comunale o dată la 6 luni.

În continuare SRL Central Group oferă bunurile imobile ale SRL Central House în sub-locațiune la cca. 60-70 de chiriași la un preț care oscilează între 40-50 euro pentru un metru pătrat, la care se mai adaugă serviciile comunale și serviciile de pază.

Adică, SRL Central House primește drept preț pentru locațiune a 2701,8 m.p. suma de cca. 8 000 euro/lunar de la SRL Central Group pe când SRL Central Grup primește de la chiriași cel puțin 100 000 euro/lunar.

De remarcat faptul că veniturile Central Group reprezintă, practic, diferența dintre veniturile Central House până și după contractul cu Central Group.

Date financiare Central Group

Potrivit surselor paranteze.md, Vitalie Perciun ar fi posesorul a trei automobile de lux, cu o valoare totală de aproximativ un milion de euro. Nu este clar dacă anume această schemă i-a adus veniturile de bază care i-au permis să adune întreaga sa avere, cert este că banii adunați îi permit să ducă o viață de lux.

Sursa citată susține că va continua subiectul și va veni cu informații ce prezintă averea adunată de Vitalie Perciun de-a lungul anilor.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!