Cetățenii care s-au debranșat de la sistemul centralizat continuă să achite pentru un serviciu de care nu mai beneficiază – încălzirea centralizată, iar plata ajunge și la 30% la unele blocuri. Or, Curtea Constituțională a fost sesizată de deputatul PAS, Dan Perciun în 2020 cu privire la ilegalitatea plăți. Înalta Curte s-a expus și a spus că e plățile pot fi stabilite doar după stabilirea unei metodologii.
Dan Perciun a criticat Hotărârea de Guvern 707 din 2011 prin care Guvernul, în detrimentul interesului cetățenilor, protejează interesele întreprinderii de stat „Termoelectricaˮ și a menționat: „Oamenii în dorința de a economisi niște bani au ales pe parcursul anilor să se deconecteze de la încălzirea centralizată, care costă foarte scump, și să -și reducă cheltuielile în sezonul rece – încălzindu-se autonom. Acest lucru este de înțeles în condițiile pensiilor și salariilor noastre foarte mici. Costurile pentru încălzire afectează foarte mult bugetul familiei și de aceea mulți oameni au ales să se încălzească de sine stătător.
În prezent, deputatul nu mai este categoric și spune că responsabilitatea aparține Ministerului Infrastructurii. „…Acum Ministerul Infrastructurii a pregătit o metodologie și au împins-o prin CSE. E o metodologie stufoasă în care este prezentat și un studiu. Curtea nu a spus că o asemenea plată nu poate fi de principiu și că la acea etapă nu existau argumente clare care să explice de ce în diferite circumstanțe consumatorii plătesc aceiași sumă și de ce e 10%”, declara Perciun.
Cetățenii care s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire achită, în prezent, în unei metodologii, anunță Termoelectrica.