O nouă metodologie, probleme vechi! Cei care s-au deconectat de la căldură au primit facturi uriașe

15 Dec. 2022, 10:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2022, 10:56 // Actual //  Lupu Eduard

Cetățenii care s-au debranșat de la sistemul centralizat continuă să achite pentru un serviciu de care nu mai beneficiază, iar plata ajunge și la 30% la unele blocuri. Termoelectrica, ieri, într-un comunicat de presă anunța că a fost elaborată o nouă metodologie pentru cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire.

Unii locatari susțin că deși economisesc pe gaz, achită pentru țeava Termoelectrica care trece prin apartament. Este vorba de sume care ajung și la 1000 de lei per apartament.

„Noua metodologie vine să asigure repartizarea echitabilă între locatarii blocurilor a costurilor pentru energia termică și să susțină fiabilitatea sistemului centralizat de încălzire, care este cel mai rentabil din punct de vedere al utilizării eficiente a combustibilului primar (gaze naturale, combustibil alternativ). Încălzirea centralizată, în special în regim de cogenerare a energiei electrice și termice, soluționează problema consumului rațional de resurse energetice, în condițiile crizei actuale”, se arată în comunicatul Termoelectrica.

Directorul Termoelectrica, Vasile Leu a declarat pentru BANI.MD că: „plata este individuală pentru fiecare bloc locativ. Asta și e scopul că metodologia face calculul pentru fiecare locuință, în cazul în care sunt două blocuri identice și în unul nu este debranșat niciun consumator, iar în altul sunt debranșați. De regulă plata este de 10-15% pentru apartamentele debranșate. Fiecare consumator va vedea în factură”.

Potrivit lui Leu, Termoelectrica nu percepe plăți suplimentare. „Fiecare bloc locativ are echipament de măsurare a energiei termice, respectiv volumul de energie termică livrat în bloc atât se repartizează. Altceva că acum s-a schimbat metodologia de repartizare. Cu cât mai mulți locatari dintr-un bloc sunt deconectați de la căldură cu atât mai mare este plata și mai sunt detalii. De exemplu dacă blocul are subsol sau nu. Plata la unele locuințe ajunge și la 20 – 30%”, a punctat directorul Termoelectrica.

În 2021, deputatul PAS, Dan Perciun, a depus o sesizare la Curtea Constituţională privind constituţionalitatea hotărârii de Guvern. Ulterior Curtea s-a expus și a spus că o asemenea plată trebuie să fie în baza unei metodologii transparente.

„Curtea Constituțională a spus că nu erau argumente clare pentru această plată, că în principiu această plată dare trebuie să fie în baza unei metodologii clare transparente. Acuma Ministerul Infrastructurii a pregătit o metodologie și au împins-o prin CSE. E o metodologie stufoasă în care este prezentat și un studiu. Curtea nu a spus că o asemenea plată nu poate fi de principiu și că la acea etapă nu existau argumente clare care să explice de ce în diferite circumstanțe consumatorii plătesc aceiași sumă și de ce e 10%. Curtea nu a anulat posibilitatea prevederea unei plăți, dar a cerut un cadru mai clar care să o reglementeze în ce situații cine țiț cât achită. Că metodologia e bună sau nu e un subiect de discuție”, spus pentru BANI.MD, Dan Perciun.

L-am contactat pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu e menționat: „Curtea Constituțională a obligat sa se revadă mecanismul. A fost creat un grup de lucru care a elaborat un mecanism mai echitabil”.

Ce spunea Dan Perciun în 2021 când sesiza Curtea Constituțională

Oamenii în dorința de a economisi niște bani au ales pe parcursul anilor să se deconecteze de la încălzirea centralizată, care costă foarte scump, și să -și reducă cheltuielile în sezonul rece – încălzindu-se autonom. Acest lucru este de înțeles în condițiile pensiilor și salariilor noastre foarte mici. Costurile pentru încălzire afectează foarte mult bugetul familiei și de aceea mulți oameni au ales să se încălzească de sine stătător”, spunea Perciun la acea vreme.

Plata pentru cei deconectați de la sistemul centralizat de încălzire a fost instituită printr-o Hotărâre de Guvern

HOTĂRÂREA DE GUVERN nr. 191 din 19.02.2002

„În cazul deconectării integrale a apartamentului de la sistemul centralizat de încălzire, consumatorul va achita plata pentru încălzire, în mărime de 10 % din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului…. în cazul în care în blocul locativ nu există încăperi tehnice, iar în apartamentul deconectat de la sistemul centralizat de încălzire nu există coloane de încălzire tranzitorii, începînd cu 1 iunie 2016, consumatorul va achita plata pentru încălzirea încăperilor deconectate, în mărime de 5% din costul energiei termice.”

Ultimele date statistice relevă că în Chişinău s-au debranșat pe parcursul anilor până în prezent circa 24,9 mii de apartamente din totalul de circa 209 mii conectate, respectiv în municipiul Bălţi peste 4,1 mii de apartamente din totalul de 32,4 mii apartamente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău