Schimbare dramatică în ceea ce privește economisirea. Depozitele în lei s-au comprimat cu 22,4% în februarie

24 Mart. 2024, 07:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Mart. 2024, 07:17 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele noi atrase la termen în luna februarie 2024 au totalizat 3,7 miliarde de lei, marcând o scădere de 17,7% față de luna precedentă. Ponderea depozitelor în moneda națională a înregistrat un procent semnificativ de 70,8%, cu o valoare de 2,6 miliarde de lei, reflectând o descreștere de 22,4% comparativ cu ianuarie 2024. Depozitele în valută au totalizat 1,08 miliarde de lei, indicând o scădere de 3,6%, arataă datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rata medie nominală la depozitele în moneda națională a înregistrat o ușoară scădere de 0,37 puncte procentuale, atingând 3,81%, în timp ce rata medie la depozitele în valută s-a redus cu 0,06 puncte procentuale, ajungând la 1,80%. În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu durate de la 6 până la 12 luni au reprezentat cea mai mare pondere, cu 35,9%, urmate de cele cu termene între 2 și 5 ani, cu 22,1%.

Depozitele persoanelor fizice în februarie 2024 au totalizat 3,1 miliarde de lei, reflectând o scădere de 12,8% față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 28,9% din totalul depozitelor.

În ceea ce privește depozitele efectuate de persoanele juridice, acestea au înregistrat o diminuare semnificativă de 2,3 ori pentru cele în moneda națională și o creștere de 58,8% pentru cele în valută, comparativ cu luna precedentă. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice a scăzut cu 0,51 puncte procentuale, ajungând la 3,73%, în timp ce rata medie la depozitele în valută a crescut cu 0,47 puncte procentuale, atingând 1,98%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău