Moldovenii prind din nou gustul traiului pe datorie! Doar într-o lună s-au împrumutat cu 4,5 miliarde de lei

24 Mart. 2024, 07:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Mart. 2024, 07:27 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Volumul creditelor noi acordate în luna februarie 2024 a atins 4,5 miliarde de lei, indicând o creștere impresionantă de 23,4% față de luna ianuarie 2024. Creditele în moneda națională au dominat piața, reprezentând 76,6% din totalul creditelor și înregistrând o creștere de 29,3%, conforma datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Analizând termenele de acordare, creditele cu durate între 2 și 5 ani au fost cele mai căutate, constituind 51,7% din totalul creditelor acordate. Segmentul creditelor acordate persoanelor juridice a reprezentat 32,6% din totalul creditelor.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a înregistrat o scădere de 0,34 puncte procentuale, ajungând la 9,63%, în timp ce rata medie la creditele în valută a scăzut cu 0,25 puncte procentuale, situându-se la 6,34%.

Persoanele fizice au înregistrat o creștere de 28,7% în contractarea de credite în februarie 2024, cu o majoritate de 65,6% acordate pentru consum. Creditele imobiliare au reprezentat 33,9% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, predominant în moneda națională.

În ceea ce privește solicitările de credite ale persoanelor juridice, acestea au crescut cu 26,9% în moneda națională și cu 4,6% în valută, cu un volum semnificativ de 63,3% acordat de societățile comerciale nefinanciare.

Rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională a scăzut cu 0,08 puncte procentuale, atingând 9,18%, în timp ce rata medie la creditele în valută a înregistrat o scădere de 0,27 puncte procentuale, situându-se la 6,32%.

Aceste date reflectă o dinamică semnificativă în sectorul creditării din Moldova în luna februarie 2024, evidențiind atât tendințele de creștere ale cererii, cât și ajustările înregistrate în rata dobânzilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău