Banca Centrală a Rusiei menţine dobânda la 16%, presiunile inflaţioniste rămân ridicate

23 Mart. 2024, 07:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Mart. 2024, 07:11 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Centrală a Rusiei (RCB) a menţinut vineri dobânda de politică monetară la 16%, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat că presiunile inflaţioniste rămân ridicate, iar înăsprirea politicii monetare va fi menţinută o perioadă îndelungată, pentru a încerca readucerea inflaţiei la ţinta RCB de 4%, transmite Reuters.

Chiar dacă este posibil ca ciclul de înăsprire a politicii monetare să se fi încheiat, Banca Rusiei nu pare capabilă să atenueze costurile de împrumut, în contextul cererii interne ridicate de consum şi al impactului produs de deficitul de forţă de muncă din ţară.

„Cererea internă încă depăşeşte capacităţile de a extinde producţia de bunuri şi servicii. Înăsprirea pieţei forţei de muncă se accentuează”, se arată în comunicatul Băncii Rusiei.

Inflaţia, principalul motiv de îngrijorare al RCB, s-a situat la 7,4% în 2023, comparativ cu 11,9% în 2022, iar economiştii se aşteaptă să rămână anul acesta mult peste ţinta de 4%.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Rusiei să înceapă din iunie relaxarea politicii monetare. Următoarea reuniune este programată pe 26 aprilie.

Din iulie şi până în decembrie 2023, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 850 de puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău