Schimbări la Serviciul Fiscal de Stat! Au fost lichidate 19 funcții de conducere, ce schimbări majore au avut loc

03 Ian. 2022, 12:20
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
03 Ian. 2022, 12:20 // Slider //  MD Bani

Din din 1 ianuarie 2022, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) are o nouă structură. Noile schimbări sunt realizate în vederea vederea continuării realizării reformei Serviciului Fiscal de Stat inițiate în 2017.

„Continuarea realizării reformei  are ca scop  sporirea capacității de deservire a contribuabililor, standardizarea serviciilor oferite contribuabililor, precum și tratarea univocă a legislației fiscale și a contribuabililor”, se arată într-un comunicat de presă al SFS.

Potrivit SFS, noua structură prevede două schimbări majore:

  • Centralizarea atribuțiilor de deservire fiscală, prin lichidarea a patru Direcții generale administrare fiscală și crearea unei Direcții generale deservire fiscală, prin lichidarea a 16 funcții de conducere. Prioritatea noii subdiviziuni create este de a se axa pe procesul de consultare al contribuabililor oferind servicii calitative la cel mai înalt nivel.
  • Crearea Direcției generale control prin comasarea Direcției generale control operativ și Direcției generale control post operațional, în componența căreia se vor regăsi o Direcție de organizare control, treisprezece Direcții control post operațional și șase Direcții control operativ, ca urmare au fost reduse 3 funcții publice de conducere. Activitatea noii direcții va fi gestionată de către noul Director adjunct al SFS, domnul Valeriu VLAS.

Astfel, în urma reorganizării autorității fiscale, au fost reduse 19 funcții publice de conducere.

SFS menționează că, până acum, în cadrul instituției activau 203 angajați cu funcție de conducere și 1 506 angajați cu funcție de execuție.  După reorganizare activează 184 angajați cu funcție de conducere și  1 502 de angajați cu funcție de execuție. La fel, în cadrul instituției activează 135 de funcționari publici cu statut special. Vârsta medie a angajaților constituie 42,4 ani, fiind angajați în cadrul sistemului 1 109 femei și 568 de bărbați.

Directorii adjuncți domnul Igor Țurcanu și doamna Nicoleta Nemerenco nu se mai află în această funcție, fiind modificate raporturile de serviciu.

Amintim că, începând cu 1 aprilie 2017, Serviciul Fiscal de Stat activează ca entitate juridică unică responsabilă de asigurarea procesului de administrare fiscală pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

Realitatea Live

14 Apr. 2025, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Apr. 2025, 17:31 // Actual //  Ursu Victor
Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat / Foto: Profimedia Images

Grupul american Apple a avut cele mai mari vânzări de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, graţie lansării modelului iPhone 16e şi a cererii puternice în ţări precum Japonia şi India, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piaţă Counterpoint Research, relatează Reuters, potrivit Agerpres, citat de antena3.ro.

„În conformitate cu estimările noastre actuale, anunţul tarifelor nu a dus la o creştere majoră a cererii din cauza incertitudinilor cu privire la tarife şi politici. În condiţiile în care tarifele au fost anunţate în aprilie, nu au avut un impact asupra cererii de iPhone în primul trimestru din 2025”, a declarat analistul şef de la Counterpoint, Ankit Malhotra.

În primele trei luni ale acestui an, piaţa mondială de smartphone a crescut cu 3% în ritm anual. Scăderile de pe pieţele dezvoltate au fost contracarate de creşterea din China şi continuarea revenirii vânzărilor pe pieţele emergente cheie din America Latină, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu şi Africa.

Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat pe o serie de pieţe importante. Vânzările Apple în SUA, Europa şi China fie au stagnat, fie au scăzut. Însă Apple a înregistrat o creştere de două cifre a vânzărilor în Japonia, India, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est.

Pe locul secund s-a situat grupul sud-coreean Samsung, cu o cotă de 18%. Cercetătorii subliniază că Samsung a avut un început lent de an, din cauza lansării târzii a seriei S25, dar vânzările şi-au revenit după lansarea modelului principal S25 şi a noilor versiuni de telefoane seria A.

Topul primilor cinci producători este completat de producătorii chinezi Xiaomi (14%), vivo (8%) şi OPPO (8%).

În pofida creşterii de 3% din primul trimestru, analiştii de la Apple Counterpoint Research se aşteaptă ca, pe ansamblul anului 2025, piaţa de smartphone să se contracte uşor comparativ cu 2024, din cauza incertitudinilor economice şi tarifelor vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!