Se apropie termenul limită: ce se întâmplă cu gazele rusești pentru Transnistria după 31 decembrie?

21 Nov. 2024, 12:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 12:19 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat subiectul expirerii contractului de tranzit al gazului pe teritoriul Ucrainei, subliniind importanța găsirii unor soluții viabile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze, în special pentru malul stâng al Nistrului, care depinde de această sursă. „La 31 decembrie 2004 expiră contractul de tranzit a gazului pe teritoriul Ucrainei. Și avem malul stâng, unde trebuie să fim oameni de stat și să ne gândim la cetățenii noștri,” a declarat Grosu.

Acesta a menționat că în prezent se urmăresc cu atenție evoluțiile dintre partea ucraineană și cea rusă în ceea ce privește acordurile de tranzit, făcând referire și la infrastructura de transport, care a fost mai puțin afectată în timpul conflictului.

„Înțelegem foarte bine că Rusia continuă să exporte gaze spre Uniunea Europeană, iar infrastructura este crucială pentru acest lucru,” a subliniat președintele Parlamentului.

Grosu a adăugat că ministrul Energiei, Victor Parlicov, va discuta cu Gazprom pentru a analiza opțiunile disponibile în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere între Gazprom și Naftogaz, compania ucraineană.

„Avem alternative, avem și alte trasee prin care putem rezolva problema,” a afirmat el, menționând că și numirea noii componențe a Consiliului de Administrație va face obiectul unor discuții. „De mult nu s-a discutat despre asta,” a concluzionat Igor Grosu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Rusiei analizează posibilitatea unei noi creșteri a ratei cheie în cadrul ședinței din decembrie, a anunțat miercuri Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, în cadrul forumului „Rusia cheamă!”. Potrivit Nabiullinei, inflația nu a început încă să încetinească, iar până la sfârșitul anului aceasta va depăși nivelul din 2023. Datele Rosstat arată că, la sfârșitul lunii noiembrie, rata anuală a inflației a atins 8,6%, iar inflația lunară a înregistrat un record din aprilie 2022.

„Nu avem timp de așteptat. Nu putem amâna și nu ne putem baza pe ideea că inflația va dispărea de la sine”, a declarat guvernatorul băncii centrale. Un nou factor care alimentează inflația este fluctuația cursului valutar, a adăugat Nabiullina. În noiembrie, rubla a atins maxime istorice: peste 110 ruble pentru un dolar, 120 ruble pentru un euro și mai mult de 15 ruble pentru un yuan. Deși rubla a recuperat parțial pierderile – în prezent dolarul este tranzacționat la 104,5 ruble – procesul de reducere a inflației la ținta de 4% stabilită de bancă va dura tot anul viitor și se va extinde chiar în 2026, estimează Nabiullina.

Din vara anului 2023, Banca Rusiei a crescut rata cheie de opt ori, atingând 21%, cel mai înalt nivel din 2003. Economiștii intervievați de Reuters anticipează o creștere suplimentară, până la 23%, la ședința din decembrie, iar piața interbancară estimează o rată de 25% până în februarie, nivel similar cu cel din primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în 2000. Nabiullina a explicat că majorarea ratei a prevenit o spirală inflaționistă, dar a subliniat că această măsură este doar parțial eficientă. „Inflația este ca o temperatură ridicată la un pacient – un semn al unor probleme mai profunde. Dacă nu răspundem acum prin politica monetară, va părea că autoritățile nu doresc sau nu pot să controleze inflația, ceea ce va duce la accelerarea acesteia și la slăbirea rublei”, a declarat guvernatorul, citată de Interfax și Reuters.

Deficitul record de forță de muncă pe piața rusă, precum și sancțiunile care limitează importurile și oferta de produse, sunt printre principalii factori care alimentează inflația, a subliniat Nabiullina. În acest context, Banca Rusiei rămâne pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală