Se întâmplă în Republica Moldova! Retrageri masive de bani. Populația își mută economiile în jurisdicții mai sigure

19 Dec. 2022, 11:12
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
19 Dec. 2022, 11:12 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Dacă, în timpul crizei din 2020, influxul de remiteri s-a redus doar cu -0,4%, atunci evoluțiile din 2022 sunt nefavorabile – în ianuarie-iunie 2022 deja s-a înregistrat o scădere cu 5,8% față de anul precedent. Luând în considerație prognozele privind o dinamică anemică a economiei mondiale, este posibil ca și în restul anului influxul de remiteri să înregistreze o evoluție modestă. Totodată, în ultimii ani, au crescut ieșirile de remiteri din Republica Moldova.

„Astfel, dacă în 2017 ieșirile de remiteri reprezentau 211,9 mln. USD (13,6% în raport cu influxul de remiteri), atunci în 2021 indicatorul în cauză a constituit 427,7 mln. USD (21,1% în raport cu influxul de remiteri). Deși acest fenomen încă nu este studiat aprofundat, pot fi găsite unele explicații. De exemplu, o parte din ieșirile de remiteri ar putea reprezenta transferurile familiilor pentru acoperirea unor cheltuieli ale tinerilor moldoveni care învață în străinătate”, arată Raportul de stare a țării publicat de Expert Grup.

Autorii afirmă că o altă cauză ar putea fi transferarea spre destinații mai sigure din punct de vedere financiar a economiilor obținute în Moldova. Ultima cauză pare să explice cel mai bine creșterea „exponențială” a ieșirilor de remiterilor în prima jumătate a anului 2022 (+68,7% f-a-p). În condițiile creșterii incertitudinilor cauzate de atacarea Ucrainei de către Rusia, probabil, mai mulți cetățeni moldoveni și-au transferat economiile în jurisdicții cu o situație financiară mai sigură. În general, datorită dinamicii pozitive a intrărilor de remiteri, creșterea ieșirilor de remiteri din țară nu influențează reducerea intrărilor nete de remiteri. Evoluțiile din ianuarie-iunie 2022 sunt, mai degrabă, o abatere de la această tendință. Unul dintre principalele efecte ale creșterii ieșirilor de remiteri din prima jumătate a anului 2022 ține de crearea unor presiuni suplimentare de depreciere asupra leului moldovenesc.

Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că în luna octombrie, remiterile de bani în favoarea persoanelor fizice au constituit în zece luni ale anului 2022 – 1,4 miliarde dolari față de 1,3 miliarde dolari în perioada simiilară a anului precedent.

În cee ce privește depozitele noi atrase, acestea s-au comprimat cu 37% în luna octombrie față de luna similară a anului 2021, la 3,4 miliarde de lei. În monedă națională reducerea a fost de 42,4%, la 2,3 miliarde de lei, iar în valută – echivalentul a 1 miliard de lei 26,7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2025, 11:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 11:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a efectuat o vizită de lucru la Aeroportul Internațional Mărculești, alături de secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, și reprezentanți ai instituțiilor din domeniu.

Oficialii au evaluat starea actuală a infrastructurii aeroportuare și au discutat pașii concreți pentru demararea lucrărilor de modernizare. Proiectul include reabilitarea pistei de aterizare-decolare, modernizarea sistemului de iluminare și renovarea terminalului, toate menite să permită operarea zborurilor comerciale de pasageri și marfă.

„Aeroportul Mărculești are potențialul de a deveni un hub logistic regional pentru transportul de marfă. Transformarea sa într-un aeroport modern reprezintă un obiectiv strategic, ce va susține dezvoltarea economică a regiunii de nord și va contribui la creșterea competitivității sectorului aviatic din Republica Moldova”, a declarat Vladimir Bolea.

În cadrul vizitei, au avut loc și consultări cu reprezentanți ai companiilor aeriene și ai industriei turistice, fiind discutate oportunitățile de atragere a investițiilor și lansarea zborurilor comerciale.

Modernizarea Aeroportului Internațional Mărculești se înscrie în Strategia de Mobilitate 2030, planul guvernamental de dezvoltare a unei infrastructuri de transport moderne, integrate și sustenabile, menite să conecteze eficient regiunile țării și să sprijine dezvoltarea economică locală.

Investițiile inițiale la Mărculești sunt estimate la 4,2 milioane de euro, iar statul mizează pe faptul că noile activități vor genera locuri de muncă, vor atrage companii aeriene și rezidenți economici, și vor crea un centru logistic regional care va contribui la descongestionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA