Se prefigurează o criză de ulei alimentar în Republica Moldova! Care este cauza acestei probleme

14 Apr. 2024, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Apr. 2024, 14:18 // Actual //  bani.md

În luna aprilie 2024, Republica Moldova se găsește într-o situație tensionată din cauza stocului redus de semințe de floarea-soarelui. Cu doar aproximativ 50 de mii de tone disponibile, țara se confruntă cu amenințarea unei crize iminente. Dificultățile birocratice întârzie procesul de import, iar uzina de producție de ulei din Bălți nu și-a reluat activitatea, conform unei analize realizate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Potrivit lui Rija, procedura de licențiere se dovedește a fi un obstacol major în acest context. Deși formalitățile sunt stabilite pe hârtie, aplicarea lor în practică întâmpină dificultăți semnificative. Identificarea și contractarea exportatorilor înainte de obținerea licenței, împreună cu perioada de așteptare pentru aprobare, creează întârzieri considerabile. Această întârziere poate permite exportatorilor din alte țări să găsească alternative de vânzare, afectând negativ Republica Moldova.

Reprezentanții din Asociația „Forța Fermierilor” au stabilit un preț minim acceptabil pentru semințele de floarea-soarelui rămase în stoc – 8 lei/kg, și au exprimat opoziția lor față de import. Cu toate acestea, datele arată că în 2023, țara nu a efectuat importuri masive de cereale și oleaginoase.

„În contextul actual, chiar dacă întreaga cantitate de 50 de mii de tone de semințe va fi livrată la uzina din Bălți, acest volum nu va fi suficient pentru a asigura producția până la începutul noului sezon de oleaginoase, care începe în septembrie 2024. Este evident că importul de semințe de floarea-soarelui trebuie să înceapă fără întârziere, iar procedurile de aprobare trebuie să fie simplificate pentru a permite un proces mai rapid și real de aplicat în practică. Tergiversarea deciziilor din cauza unor declarații speculative, precum cele venite din partea „Forța Fermierilor”, este contraproductivă, mai ales că majoritatea fermierilor și-au vândut deja recolta de floarea-soarelui. Este adevărat, prețurile la care a fost vândută materia primă a fost unul exagerat de mic or, această problemă a afectat întreaga piață internațională, nu doar Republica Moldova. Nu este posibil de vândut floarea-soarelui la început de sezon cu 8 lei/kg (echivalent 400-415 $/t fără TVA), când prețul cu livrare în portul Constanța este de 400 $/t”, constată economistul Iurie Rija.

Cu toate acestea, întâlnirile cu procesatorii și producătorii de oleaginoase nu au generat încă o decizie clară în ceea ce privește importul. Este necesar ca deciziile să fie luate rapid pentru a evita o criză majoră și pentru a proteja interesele economice și sociale ale Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ