Secrete sulfuroase la Vatican. O comoară cu origine necunoscută și o suspiciune de furt de tezaur

11 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În plin scandal legat de un posibil complot contra Papei Francisc, după ce o acuzație similară a circulat și cu privire la recent decedatul Papă Benedict, Vaticanul este pe cale de a se confrunta cu alte probleme. O comoară despre care nu se știe cum a fost adunată și o suspiciune de furt de tezaur arheologic.

Don Michele Basso a fost canonic (membru senior al clerului) Basilicii Sfântul Petru din Roma, dar și un mare colecționar de artă. A adunat un număr impresionant de sculpturi, artefacte arheologice și picturi, toate închise în 30 de lăzi ignifugate. Ce nu știe nimeni este din ce bani a cumpărat clericul toate aceste obiecte prețioase.

Monseniorul Michele Basso a fost găsit mort în apartamentul său, după Sărbători. Trupul neînsuflețit era întins pe pat, în pijama, cu picioarele atârnând și, la prima vedere, părea că intenționase să se ridice. Michele Basso a murit subit, în apartamentul său de lângă bazilica Vaticanului, suferind, probabil, un infarct.

Ieșirea din scenă a acestui colecționar, care duce cu el în mormânt misterele asociate unui incredibil și fabulos tezaur de lucrări de artă, lasă în urmă o poveste fără final. Vasta colecție, care conţine aproximativ șaptezeci de picturi, sculpturi și alte obiecte prețioase, în mare parte pe teme religioase, nu a fost niciodată evaluată, pentru a i se cunoaște exact valoarea.

Fabuloasa colecție Basso, ambalată și securizată în treizeci de lăzi rezistente la foc, conține încă o enigmă, unii ar zice nedemnă de un cleric. Cel  mai interesant obiect este faimosului Crater Euphronios (craterul este un tip de vas antic, de ceramică sau teracotă). Monseniorul spune că exemplarul său este o copie datând de la sfârșitul secolului XIX.

Originalul etrusc era păstrat în Muzeul Villa Giulia, din 2008, după ce a fost descoperit în urma unor excavări ilegale, în 1971, exportat în SUA și cumpărat de New York Metropolitan, devenind subiectul unui conflict diplomatic SUA-Italia. Dar aici apare o altă problemă, anume dacă adevăratul vas a fost găsit abia în 1971, cum este posibil ca la Vatican să existe o copie realizată la sfârșitul secolului XIX? Așa că mulți au speculat că exemplarul aflat în posesia canonicului de la St. Pietro e, de fapt, originalul.

Don Michele Basso, despre colecția sa extrem de valoroasă

În urmă cu doi ani, Papa Francisc a cerut să fie înceapută o inspecție internă a managementului de la Fabbrica di San Pietro (o instituție a Bisericii Romano-Catolice responsabilă de conservarea și întreținerea Bazilicii Sf. Petru).

Întrebat despre obiectele din colecția sa, Don Michele Basso a declarat, pentru Il Messaggero: „Am donat totul către Fabbrica di San Pietro. Acum nu mai sunt eu proprietarul. Nu mai știu nimic despre asta”.

La întrebarea cum a reuşit să adune această comoară, Monseniorul a răspuns: „E ca și când ai avea foarte mulţi pantofi în dulap. Unele au fost cumpărate, altele au fost dăruite”, potrivit Cruxnow.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:42 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 20 octombrie 2024, moldovenii din Statele Unite ale Americii, Islanda, Finlanda, Suedia, Canada și Norvegia vor putea vot prin corespondență, dacă s-au înregistrat pentru această opțiune de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

Persoanele care s-au înscris vor primi un plic, cu alte două plicuri în interior. Acestea vor conține informații despre adresa unde se vor expedia buletinele de vot, cu parafa că expedierile sunt preplătite.

„Va găsi trei plicuri depersonalizate. În aceste plicuri curate, alegătorul pune plicurile pe care le primește, pentru turul 1 la alegeri prezidențiale, turul doi la alegeri prezidențiale și referendumul republican constituțional. Respectiv, va recepționa și o instrucțiune, cum completează acest buletin.

Spre deosebire de votul în țară, peste hotare, cei care vot vota prin corespondență, vor completa buletinul de vot cu pixul. Plicurile care vin de la alegător trebuie să fie restituite până joi, înainte de ziua alegerilor. Plicurile recepționate după ziua de joi vor fi anulate”, a explicat într-un interviu acordat într-un interviu acordat grupului de presă Realitatea președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman.

Buletinele de vot se vor transmite la secțiile amplasate la ambasadele Moldovei din SUA, Canada și Suedia. Pentru cele patru țări nordice, unde moldovenii își vor exercita dreptul de a alege prin corespondență, plicurile se vor transmite la misiunea diplomatică a țării noastre de la Stockholm.

Alegătorii sunt îndemnați să transmită cât mai rapid buletinele, după ce le recepționează, pentru a tergiversa subiectul. În același timp, ei sunt rugați să nu expedieze concomitent buletinele de vot pentru turul unu și doi al prezidențialelor.

„După turul întâi, cunoscând care sunt cei doi candidați care ies în turul doi, dacă ies în turul doi, după această trebuie să transmită plicul cu buletinul pentru turul doi al alegerilor. Și iarăși, acesta trebuie să ajungă până joi, înainte de ziua alegerilor”, a conchis Caraman.

În total, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat 1994 de moldoveni din cele șase state unde se pilotează alegerile prin poștă. Mai mult de jumătate dintre ei sunt din SUA – 1082, 582 din Canada, 134 din Norvegia, 93 din Suedia, 74 din Finlanda, și 26 din Islanda Conform șefei CEC, rezultatele votului prin corespondență se vor procesa concomitent cu numărarea buletinelor din urnele de vot.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău