Secrete sulfuroase la Vatican. O comoară cu origine necunoscută și o suspiciune de furt de tezaur

11 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În plin scandal legat de un posibil complot contra Papei Francisc, după ce o acuzație similară a circulat și cu privire la recent decedatul Papă Benedict, Vaticanul este pe cale de a se confrunta cu alte probleme. O comoară despre care nu se știe cum a fost adunată și o suspiciune de furt de tezaur arheologic.

Don Michele Basso a fost canonic (membru senior al clerului) Basilicii Sfântul Petru din Roma, dar și un mare colecționar de artă. A adunat un număr impresionant de sculpturi, artefacte arheologice și picturi, toate închise în 30 de lăzi ignifugate. Ce nu știe nimeni este din ce bani a cumpărat clericul toate aceste obiecte prețioase.

Monseniorul Michele Basso a fost găsit mort în apartamentul său, după Sărbători. Trupul neînsuflețit era întins pe pat, în pijama, cu picioarele atârnând și, la prima vedere, părea că intenționase să se ridice. Michele Basso a murit subit, în apartamentul său de lângă bazilica Vaticanului, suferind, probabil, un infarct.

Ieșirea din scenă a acestui colecționar, care duce cu el în mormânt misterele asociate unui incredibil și fabulos tezaur de lucrări de artă, lasă în urmă o poveste fără final. Vasta colecție, care conţine aproximativ șaptezeci de picturi, sculpturi și alte obiecte prețioase, în mare parte pe teme religioase, nu a fost niciodată evaluată, pentru a i se cunoaște exact valoarea.

Fabuloasa colecție Basso, ambalată și securizată în treizeci de lăzi rezistente la foc, conține încă o enigmă, unii ar zice nedemnă de un cleric. Cel  mai interesant obiect este faimosului Crater Euphronios (craterul este un tip de vas antic, de ceramică sau teracotă). Monseniorul spune că exemplarul său este o copie datând de la sfârșitul secolului XIX.

Originalul etrusc era păstrat în Muzeul Villa Giulia, din 2008, după ce a fost descoperit în urma unor excavări ilegale, în 1971, exportat în SUA și cumpărat de New York Metropolitan, devenind subiectul unui conflict diplomatic SUA-Italia. Dar aici apare o altă problemă, anume dacă adevăratul vas a fost găsit abia în 1971, cum este posibil ca la Vatican să existe o copie realizată la sfârșitul secolului XIX? Așa că mulți au speculat că exemplarul aflat în posesia canonicului de la St. Pietro e, de fapt, originalul.

Don Michele Basso, despre colecția sa extrem de valoroasă

În urmă cu doi ani, Papa Francisc a cerut să fie înceapută o inspecție internă a managementului de la Fabbrica di San Pietro (o instituție a Bisericii Romano-Catolice responsabilă de conservarea și întreținerea Bazilicii Sf. Petru).

Întrebat despre obiectele din colecția sa, Don Michele Basso a declarat, pentru Il Messaggero: „Am donat totul către Fabbrica di San Pietro. Acum nu mai sunt eu proprietarul. Nu mai știu nimic despre asta”.

La întrebarea cum a reuşit să adune această comoară, Monseniorul a răspuns: „E ca și când ai avea foarte mulţi pantofi în dulap. Unele au fost cumpărate, altele au fost dăruite”, potrivit Cruxnow.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău