Sectorul apicol a înregistrat pierderi majore în anul 2020. Nemulțumirile reprezentanților din domeniu

19 Aug. 2021, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 12:44 // Actual //  MD Bani

La data de 18 august 2021, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU, a organizat o ședință comună, cu reprezentanții sectorului zootehnic. Scopul a fost de a discuta despre ponderea producției agricole animaliere, despre calitatea produselor obținute, despre rentabilitatea și provocările din sector.

Astfel, reprezentanții apicultorilor au declarat că sectorul apicol a înregistrat pierderi majore în anul 2020 din cauza condițiilor climaterice, producția de miere micșorându-se în jumătate, în comparație cu anul 2019.

De asemenea, apicultorii au invocat mai multe probleme pe care le întâmpină în raport cu Agenția „Moldsilva”, și au reiterat nemulțumirile față de restricțiile impuse de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în ceea ce ține de eliberarea formularului F2, necesar pentru comercializarea mierii de albine.

În contextul celor relatate de fermieri, ministrul Viorel GHERCIU a declarat că revitalizarea sectorului zootehnic se numără printre prioritățile-cheie ale conducerii ministerului.

„Ne propunem să intensificăm competitivitatea produselor de origine animalieră pe piața internațională, inclusiv comunitară. În acest scop, vom continua să ajustăm și să armonizăm legislația națională la cerințele actelor normative internaționale. Îndemnăm fermierii să manifeste interes sporit pentru proiectele ce vin în ajutorul întreprinderilor agricole să implementeze tehnologii avansate în domeniul creșterii, nutriției, ameliorării, selecției, reproducției și protecției animalelor”, a subliniat oficialul.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 11:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 11:19 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna martie 2024, Banca Națională a Moldovei a raportat o schimbare semnificativă în gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice. Conform datelor oficiale, gradul de acoperire a cererii nete de valută a constituit 86,6%, în scădere față de nivelul înregistrat în luna februarie 2024, care fusese de 90,5%.

În ceea ce privește oferta netă de valută de la persoanele fizice, aceasta a înregistrat o creștere de 4,0%, totalizând o majorare de 7,6 milioane USD față de luna precedentă. Pe de altă parte, cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o creștere și mai pronunțată, de 8,6%, însumând o majorare de 18,3 milioane USD.

Într-un context fără intervenții din partea Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară locală, leul moldovenesc a înregistrat o apreciere semnificativă față de dolarul SUA în luna martie. Valoarea medie a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA a fost de 17,7064 USD/MDL, în scădere cu 0,8% față de valoarea din luna februarie. La finele lunii martie, leul s-a apreciat cu 1,0% față de dolarul SUA.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, moneda unică europeană a continuat să domine, cu o pondere de 68,1%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău