Sectorul TIC din Moldova: cel mai mare exportator de servicii din anul trecut. Avem 2.397 de companii TIC

22 Sept. 2021, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2021, 12:36 // Actual //  MD Bani

În anul 2020, sectorul TIC din Moldova a fost cel mai mare exportator de servicii. În ultimii ani, în special în perioada pandemică, se constată importanța acestui sector pentru dezvoltarea economiei țării.

Tehnologiile au câștigat tot mai multă influență în ultimul an, iar în noua realitate, reconfigurată din cauza pandemiei COVID-19, au demonstrat că pot contribui la dezvoltarea unei economii digitale eficiente și pot asigura accesul cetățenilor la serviciile de care au nevoie. Astfel, în 2020, un an dificil pentru toată economia, sectorul IT și-a reconfirmat reziliența și importanța strategică, înregistrând o creștere, care a fost posibilă datorită celor aproximativ 30.000 de angajați în 2397 de companii, care au generat servicii și produse cu o valoare de export de 304 milioane $.

Veaceslav Cunev, președinte, Asociația Națională a Companiilor  din Domeniul TIC (ATIC): „Trăim într-o lume în care domeniul tehnologiilor informaționale este unul crucial și nu există nimic altceva fără IT. De aceea, mi-aș dori ca toți să conștientizeze acest lucru și să-i înțeleagă importanța. Îmi doresc să ne implicăm cu toții și să depunem eforturi pentru ca sectorul IT să fie o locomotivă a creșterii economice, care să dezvolte și celelalte industrii tradiționale ale țării.  Succesele înregistrate de industria IT ne motivează pe noi, reprezentanții ATIC, să promovăm dezvoltarea sectorului și a capitalului uman necesar, competitivitatea regională a sectorului IT, să ne implicăm și mai mult pentru a susține digitalizarea la nivel național și că consolidăm ponderea PIB-ului industriei.”

Odată cu creșterea popularității sectorului IT și a integrării soluțiilor tehnice în mai multe sfere, în ultimii 5 ani, s-au majorat și veniturile, volumul exporturilor, a numărului de companii și a locurilor de muncă oferite de acestea.

Viitorul industriei și a domeniului digital a devenit subiectul principal pe agenda celei de-a zecea ediție a forumului Moldova ICT Summit, care va avea loc pe 23 septembrie. Evenimentul va fi dedicat transformării digitale, iar invitații vor discuta despre cele mai recente tendințe, oportunități și soluții IT, care pot fi valorificate în beneficiul dezvoltării mediului de afaceri, fortificării altor sectoare ale economiei și societății în general, dar și a digitalizării serviciilor publice.

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 15:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 15:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Piața imobiliară din capitală continuă declinul și amrchează al doilea trimestru consecutiv de scădere accentuată a tranzacțiilor de vânzare-cumpărare, arată analiza expertului imobiliar Victor Cernomorcenco de la Acces Imobil. Potrivit datelor oficiale ale Agenției Servicii Publice (Cadastru), în trimestrul II al anului 2025 au fost înregistrate doar 1.176 de apartamente vândute în Chișinău și suburbii – cu 65% mai puțin față de aceeași perioadă din 2024.

Declinul este atribuit în principal creșterii accelerate a prețurilor locuințelor, dar și noilor reglementări privind justificarea provenienței fondurilor și obligativitatea plății prin transfer bancar. „Mulți cumpărători pur și simplu nu-și mai permit o locuință în condițiile actuale. Prețurile au depășit nu doar pragul psihologic, ci și veniturile reale ale populației”, afirmă Cernomorcenco.

În primele 6 luni ale anului curent, au fost vândute 4.060 de apartamente în Chișinău – o scădere de 45% față de aceeași perioadă din 2024. Conform Indicelui Imobiliar Acces Imobil, în mai puțin de doi ani, prețul mediu al apartamentelor a crescut cu peste 60%: de la 1.070 euro/m² în 2023, la 1.720 euro/m² în primul semestru din 2025.

Dacă în 2024 programul „Prima Casă Plus” a reușit temporar să stimuleze cererea, în 2025 efectul a fost anulat de scumpiri continue. „Piața este într-un proces de corecție. Doar cei mai motivați cumpărători au rămas activi. În rest, se observă o stagnare generalizată”, concluzionează expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA