Seful Moldovagaz despre noul preț la gaz: Fără compensații, riscăm să asistăm la o neplată în masă a facturilor

08 Nov. 2021, 07:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Nov. 2021, 07:54 // Actual //  MD Bani

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că solicitarea expediată ANRE privind majorarea tarifului la gaze de 2,5 ori are la bază prețul de achiziție a gazului. Deși nu sunt încă aprobate, noile tarife vor fi aplicate din 1 noiembrie. Acum Guvernul trebuie să vină cu compensații pentru cetățeni. În caz contrar, riscăm să asistăm la o neplată în masă a facturilor, anticipează șeful de la Moldovagaz, citat de IPN.

Întreprinderea a expediat ANRE solicitarea privind majorarea tarifelor pentru consumatorii finali – de la 4,29 lei până la 10,26 lei. Cifra nu include TVA, care ar majora tariful până la 11 lei. Tariful calculat are la bază în proporție de 90% prețul de achiziție a gazului.

„Acest tarif acoperă prognozele noastre pentru o perioadă de 14 luni. Dacă dinamica pieței și la petrol, și la prețurile spot al gazelor naturale va fi una pozitivă, bineînțeles că Moldovagaz se va adresa ANRE pentru ajustarea tarifelor. Noi am cerut ANRE intrarea în vigoare a tarifului începând cu data de 1 noiembrie, așa cum este prevăzut în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale ”, a precizat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Potrivit președintelui Consiliului de Administrație Moldovagaz, în situația creată este foarte important ca Guvernul să acorde cetățenilor cu venituri modeste compensații, în caz contrar oamenii se vor debranșa de la rețeaua de gaze sau nu-și vor plăti facturile. „Lucrăm că ministerele de profil pentru a oferi un program de compensații cetățenilor. Noi înțelegem că un astfel de tarif poate duce la neplata facturilor sau va scăderea cererea pentru gazele naturale. Acum este foarte importantă atitudinea Guvernului față de cetățeni. Dacă va fi exclus TVA la gaz, banii ar putea fi folosiți pentru acordarea compensațiilor”, a spus Vadim Ceban.

Moldovagaz a înaintat vineri, 5 noiembrie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică calculele pentru ajustarea tarifului la gaze pentru consumatorii finali. Decizia se va lua la o ședință publică a ANRE.

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA