Semne bune din principala economie a lumii: Fed, banca centrală a SUA, ar putea limita stimulente monetare din acest an

12 Aug. 2021, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 15:16 // Actual //  MD Bani

Un oficial de top din cadrul Rezervei Federale (Fed – banca centrală americană) șpune că, instituția ar putea să reducă nivelul de suport monetar adresat economiei Statelor Unite încă de la sfârşitul actualului an, având în vedere ritmul de recuperare al principalei economii la nivel mondial, scrie Ziarul Financiar.

Mary Daly, preşedintele diviziei din San Francisco a Fed, şi-a exprimat încrederea cu privire la revenirea economică a ţării. Potrivit acesteia activitatea businessurilor va continua să-și revină pe măsură de tot mai mulţi oameni se întorc în câmpul muncii şi puterea de consum rămâne la niveluri ridicate.

„Sunt extrem de optimistă în ceea ce priveşte perioada toamnei şi următoarele îmbunătăţiri din zonele cheie. Acest lucru înseamnă că a sosit momentul să discutăm despre reducerea nivelului de acomodare pe care l-am oferit în mod constant economiei, iar bineînţeles că punctul de plecare constă în achiziţia de active”, a declarat Mary Daly, adăugând că reducerea stimulentelor ar putea intra în efect la sfârşitul lui 2021 sau la începutul anului viitor.

Daly a fost unul dintre cei mai vocali membri ai Fed în ceea ce priveşte retragerea temperată a ajutoarelor monetare.

Fed a anunţat că va continua să cumpere 120 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie şi valori mobiliare garantate prin ipoteci în fiecare lună până va obţine „un progres substanţial” cu privire la principalele obiective ale băncii, reprezentate de rata inflaţiei, setată la 2%, şi ocuparea forţei de muncă din Statele Unite.

Comentariile lui Daly vin în urma unui raport privind inflaţia al Fed, care a arătat că preţurile s-au majorat cu 5,4% de la an la an, deşi creşterea a fost mai moderată de-a lungul ultimei luni. De asemenea, piaţa muncii a adăugat 943.000 de joburi în iulie, iar rata şomajului a ajuns la 5,4%, de la 5,9% în iunie.

Totodată, Daly a adăugat că varianta Delta a coronavirusului va avea un efect limitat asupra activităţilor economice, după ce declarase luna trecută că tulpina descoperită iniţial în India reprezintă o ameninţare pentru recuperarea economiei globale.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ