Sergiu Gaibu: Conflictul din regiune influențează creșterea prețurilor

16 Mart. 2022, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 09:30 // Actual //  MD Bani

Cei mai importanți factori care contribuie la majorarea prețurilor în Republica Moldova sunt războiul din Ucraina și criza energetică mondială. Declarațiile îi aparțin ministrului economiei, Sergiu Gaibu, care, mai spune că volumul importurilor din cele 3 state implicate direct sau indirect în război (Rusia, Ucraina și Belarus) nu este atât de mare încât să creeze un deficit de alimente în magazinele din Republica Moldova.

Potrivit lui Sergiu Gaibu, produsele importante din aceste 3 țări pot fi ușor substituite cu importuri din alte țări. De asemenea, producătorii locali vor fi implicați pentru a asigura piața internă.

„Prima categorie de produse importate din aceste 3 țări sunt țigările de foi, cu o valoare de 31 milioane de dolari, reprezentând 78% din totalul importurilor. Pe locul doi în topul produselor importate din aceste țări este apa, următoarea categorie o reprezintă produsele de patiserie și biscuiți. Pe locul 4 se plasează carnea, congelată și proaspătă. În special, carnea de pasăre. Și aici din Ucraina avem 50% din importuri. Dar aici avem potențial de creștere la nivel național. Deja am vorbit cu producătorii să crească cota cărnii de pasăre, pentru a asigura piața locală”, a spus Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

În prezent, Republica Moldova se confruntă cu problema creșterii prețurilor, fenomen atestat și la nivel mondial. Sergiu Gaibu spune că Banca Națională, Consiliul Concurenței și ANRE sunt instituțiile care au menirea să țină prețurile sub control.

„Valul de creștere a prețurilor a început încă la mijlocul anului trecut, din cauza faptului că au crescut costurile logistice, cum ar fi prețul containerelor care a crescut de la 2-3 mii de dolari la 15 mii de dolari. Resursele energetice au dat o lovitură majoră economiei naționale. Acest conflict din regiune a servit ca un catalizator nou la creșterea prețurilor. Crește prețul tuturor produselor, indiferent că le aduceam din Uniunea Europeană sau Rusia. Primul instrument pe care-l are Republica Moldova când e vorba de prețuri este Banca Națională care are obiectivul de a menține inflația într-un coridor de 5%, al doilea instrument este ANRE care stabilește tarifele la produsele petroliere și a treia instituție responsabilă este Consiliul Concurenței care monitorizează ca un agent economic să nu profite de o poziție dominantă”,  a mai spus Sergiu Gaibu.

Potrivit datelor oficiale, valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă 8,8%. În același timp, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 20:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 20:45 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, ministrul Energiei a anunțat că merge luni la Gazprom să-l întrebe pe Miller dacă gigantul rus își va onora contractul indiferent de situația tranzitului de gaz prin Ucraina.

„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.

Potrivit ministrului, invitația a venit de la Gazprom, în care este scris că vor să discutăm și datoria malului drept de 709 milioane de dolari.

„Noi suntem pregătiți și de scenariul în care gazul rusesc nu va mai veni de la Gazprom, însă cei din regiunea stângă vor trebui să facă plățile în avans”, a punctat Parlicov.

Dacă se materializează acest scenariu, potrivit ministrului, va trebui să ne asumă responsabilitatea pentru regiunea transnistreană, iar UE și SUA vor salva regiunea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău