Volumul resurselor interne de apă raportate pe cap de locuitor este sub 600 m3, fiind unul din cele mai scăzute nivele comparativ cu alte state europene.
În Republica Moldova, pe parcursul ultimilor ani, extinderea rețelelor publice de alimentare cu apă nu a fost însoțită de o „lărgire” adecvată a rețelelor publice de canalizare: între 2010 și 2020 lungimea rețelelor de aprovizionare cu apă a crescut cu 81,3%, iar lungimea rețelelor de canalizare s-a majorat doar cu 14,8%”, potrivit unei analize a Expert – Grup.
După cum spun analiștii, această discrepanță determină ca în circuitul natural, sub formă de apă epurată, să fie întoarsă doar o parte din apa captată ce a fost utilizată pentru necesitățile umane. Evident că acest fapt creează mai multe probleme: pune o presiune suplimentară asupra resurselor naturale, sporește costurile de tratare a apei și creează riscuri adiționale pentru sănătate a populației. În acest context, politicile în domeniul alimentării cu apă și canalizare trebuie să abordeze într-un mod mult mai echilibrat raportul dintre extinderea rețelelor de canalizare și a celor de alimentare cu apă.
În Republica Moldova există un proiect de aprovizionare cu apă. Banca Mondială a aprobat finanțare proiectului la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Un prim risc se referă la asigurarea contribuției de 1 mil. USD din partea APL-urilor beneficiare ale proiectului. Acest cost ar putea reprezenta un efort semnificativ pentru APL, în condițiile bazei impozabile reduse la nivelul local. În aceste condiții, o soluție ar putea fi includerea în cadrul fondurilor dedicate (Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Local și Fondul Național de Mediu) a unor linii bugetare separate care ar prevedea acordarea unei sume ce ar acoperi contribuția financiară a APL-urilor beneficiare din cadrul proiectelor.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!