Slovacia sfidează amenințările lui Fico: Continuă livrările de energie electrică către Ucraina

04 Ian. 2025, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Ian. 2025, 11:22 // Actual //  Ursu Victor

Operatorul slovac de sisteme electrice, compania de stat SEPS, a anunțat că va continua livrările de energie electrică către Ucraina în cadrul ajutorului de urgență, conform contractului în vigoare cu compania ucraineană de stat „Ukrenergo”. Informația a fost publicată de iRozhlas, citând declarația SEPS.

Conform comunicatului, livrările vor fi realizate prin toate liniile de înaltă tensiune în regim normal, în ciuda amenințărilor recente ale prim-ministrului slovac Robert Fico.

La sfârșitul lunii decembrie, Fico a declarat că Slovacia ar putea opri exporturile de energie electrică către Ucraina dacă, de la 1 ianuarie 2025, Kievul oprește tranzitul gazelor rusești. Premierul slovac a afirmat că încetarea tranzitului ar putea genera costuri suplimentare pentru Europa, estimate la 120 de miliarde de euro în perioada 2025–2026, iar Slovacia ar pierde aproximativ 500 de milioane de euro anual.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit amenințările lui Fico o încercare de a deschide un „al doilea front energetic” împotriva Ucrainei. „Se pare că [Vladimir] Putin i-a cerut lui Fico să acționeze împotriva intereselor Slovaciei, amenințând să oprească livrările de urgență de energie electrică către Ucraina în plină iarnă, când sistemul nostru energetic este supus atacurilor rusești”, a declarat Zelenski.

Pe 3 ianuarie, Fico a mai afirmat că Slovacia ar putea reduce ajutorul pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul său, ca răspuns la oprirea tranzitului de gaze rusești.

În aceeași seară, la Bratislava, a avut loc un miting împotriva politicii pro-ruse a lui Robert Fico și în sprijinul Ucrainei. Potrivit publicației locale Aktuality, aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii guvernului. Evenimentul a fost organizat de asociația civică „Pace pentru Ucraina”. Manifestanții au purtat steaguri ale Slovaciei și Uniunii Europene, iar imnul UE, „Oda bucuriei” din Simfonia a IX-a a lui Beethoven, a răsunat în timpul protestului. Printre sloganurile afișate s-au numărat: „Slovacia este Europa!”, „Fico, mută-te la Moscova!” și „Nu suntem puntea Rusiei!”.

În cadrul mitingului, politiciana de opoziție Lucia Štasselová a reamintit de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în 1968. „Nu voi permite ca această țară să cadă sub influența politică a Rusiei”, a declarat ea.

Livrările de gaze rusești către Uniunea Europeană prin Ucraina s-au oprit pe 1 ianuarie, după expirarea contractului de cinci ani dintre Gazprom și Naftogaz și refuzul Kievului de a-l prelungi. Sistemul de transport al gazelor din Ucraina era ultima rută de tranzit către Europa Centrală, după explozia gazoductelor Nord Stream și suspendarea fluxurilor prin conducta Iamal-Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009