Slusari, la Micăuți: „Vor veni alții. Vor da salarii mai mari”. Pentru Bani.md: „Nu știu nimic despre noii proprietari”

14 Apr. 2021, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Apr. 2021, 15:59 // Actual //  MD Bani

Deputatul Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei „DA” fie știe mai multe decât are voie să zică, fie minte muncitorii de la cariera de piatră de la Micăuți sau presa.

Scandalul creat în jurul activității carierei de la Micăuți este tot mai mult în vizorul presei. Detaliul care atrage atenția în acest subiect este reprezentat de „un presupus grup de persoane care ar avea un interes în preluarea afacerii Micăuți”.

În cadrul unui live ținut în timp ce lupta pentru sistarea activității carierei de la Micăuți, deputatul Alexandru Slusari le-a zis muncitorilor că „Alții vă vor da salarii mai mari”.

Secvența video poate fi urmărită în continuare:

Solicitat de Bani.md să ne spună mai multe detalii despre acest „Alții care vor da salarii mai mari”, Alexandru Slusari a oferit declarații contradictorii celor spuse muncitorilor de la Micăuți. Acesta a zis că nu știe nimic despre noi proprietari, iar declarațiile făcute ar fi susținute de o ipoteză conform căreia, odată cu sistarea activității agentului economic care își desfășoară activitatea la cariera de piatră de la Micăuți, în locul lor ar veni un alt agent economic. De asemenea, acesta a precizat că în perioada 2017-2018, salariile oferite angajaților ce munceau la carieră erau mai mari decât 4000-5000 de lei, cât ar fi acum.

Bani.md precizează că luni, 12 aprilie 2021, la cariera de la Micăuți s-a iscat un scandal. Deputatul Alexandru Slusari a încercat să oprească activitatea întreprinderii pe motiv precum că ar activa în mod ilegal.

La insistența și indicațiile lui Slusari, inspectorii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului au aplicat ca măsură restrictivă sigilarea excavatoarelor aflate pe teritoriul carierei, ca și bunuri ale persoanei supusă controlului, însă  fără a identifica proprietarul de drept al acestora.

Avocatul Andrei Iosip susține că deputatul a blocat abuziv activitatea entității. Or, potrivit lui, aceste fapte au avut loc în lipsa unor acte justificative prin care să se impună Carierei Micăuți sistarea activității de extragere a zăcământului sau stoparea lucrărilor de prelucrare și valorificare a produsului obținut anterior.

De asemenea, avocatul a susținut că se lobează interesele financiare ale unui grup de persoane care intenționează să preia controlul asupra Carierei Micăuți și să priveze creditorii acestei companii de dreptul la satisfacerea creanțelor.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău