Slusari, la Micăuți: „Vor veni alții. Vor da salarii mai mari”. Pentru Bani.md: „Nu știu nimic despre noii proprietari”

14 Apr. 2021, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
14 Apr. 2021, 15:59 // Actual //  Otilia Cotruța

Deputatul Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei „DA” fie știe mai multe decât are voie să zică, fie minte muncitorii de la cariera de piatră de la Micăuți sau presa.

Scandalul creat în jurul activității carierei de la Micăuți este tot mai mult în vizorul presei. Detaliul care atrage atenția în acest subiect este reprezentat de „un presupus grup de persoane care ar avea un interes în preluarea afacerii Micăuți”.

În cadrul unui live ținut în timp ce lupta pentru sistarea activității carierei de la Micăuți, deputatul Alexandru Slusari le-a zis muncitorilor că „Alții vă vor da salarii mai mari”.

Secvența video poate fi urmărită în continuare:

Solicitat de Bani.md să ne spună mai multe detalii despre acest „Alții care vor da salarii mai mari”, Alexandru Slusari a oferit declarații contradictorii celor spuse muncitorilor de la Micăuți. Acesta a zis că nu știe nimic despre noi proprietari, iar declarațiile făcute ar fi susținute de o ipoteză conform căreia, odată cu sistarea activității agentului economic care își desfășoară activitatea la cariera de piatră de la Micăuți, în locul lor ar veni un alt agent economic. De asemenea, acesta a precizat că în perioada 2017-2018, salariile oferite angajaților ce munceau la carieră erau mai mari decât 4000-5000 de lei, cât ar fi acum.

Bani.md precizează că luni, 12 aprilie 2021, la cariera de la Micăuți s-a iscat un scandal. Deputatul Alexandru Slusari a încercat să oprească activitatea întreprinderii pe motiv precum că ar activa în mod ilegal.

La insistența și indicațiile lui Slusari, inspectorii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului au aplicat ca măsură restrictivă sigilarea excavatoarelor aflate pe teritoriul carierei, ca și bunuri ale persoanei supusă controlului, însă  fără a identifica proprietarul de drept al acestora.

Avocatul Andrei Iosip susține că deputatul a blocat abuziv activitatea entității. Or, potrivit lui, aceste fapte au avut loc în lipsa unor acte justificative prin care să se impună Carierei Micăuți sistarea activității de extragere a zăcământului sau stoparea lucrărilor de prelucrare și valorificare a produsului obținut anterior.

De asemenea, avocatul a susținut că se lobează interesele financiare ale unui grup de persoane care intenționează să preia controlul asupra Carierei Micăuți și să priveze creditorii acestei companii de dreptul la satisfacerea creanțelor.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău