Șoc valutar în România. Euro la 5,12 lei, creditele în lei se scumpesc masiv

08 Mai 2025, 13:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Mai 2025, 13:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moneda națională a României se confruntă cu o nouă scădere accentuată, înregistrând miercuri, 8 mai 2025, un nou minim istoric în raport cu euro și dolarul american. Banca Națională a României (BNR) a anunțat un curs de referință de 5,1222 lei pentru un euro și 4,5369 lei pentru un dolar, confirmând tendința de depreciere accelerată a leului apărută după primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de candidatul AUR, George Simion.

În doar patru zile, leul s-a depreciat cu aproape 2,9% față de euro și cu 3,3% față de dolar, în condițiile unei volatilități crescute pe piața valutară și a incertitudinilor politice post-electorale. Cotațiile interbancare publicate de Bloomberg indicau, la ora 13:00, un curs de 5,1226 lei/euro.

Tot astăzi, indicele ROBOR a înregistrat cea mai mare valoare din ultimul an pentru toate scadențele relevante: ROBOR la 3 luni: 7,25%, ROBOR la 6 luni: 7,31% și  ROBOR la 12 luni: 7,30%.

Creșterea ROBOR indică o reducere a lichidității în sistemul bancar, pe fondul intervențiilor BNR pe piața valutară pentru a încerca stabilizarea leului. Vânzările de valută operate de banca centrală atrag lei din piață, ceea ce conduce la scumpirea împrumuturilor între bănci.

Tendința negativă a leului și creșterea indicilor ROBOR și IRCC generează efecte imediate asupra populației: importurile devin mai scumpe, de la alimente și combustibili până la electronice și automobile, ratele la creditele în euro cresc, afectând debitorii care au împrumuturi în valută, creditele noi în lei sunt mai costisitoare, din cauza dobânzilor în creștere, iar inflația poate accelera, ca urmare a scumpirii produselor importate, majorând presiunea asupra coșului de consum al populației.

Analiștii avertizează că incertitudinile politice, coroborate cu lipsa unor măsuri fiscale clare, pot duce la o accentuare a tensiunilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2025, 17:05
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
08 Mai 2025, 17:05 // Uncategorized //  Ursu Victor

Cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, guvernele statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au anunțat plăți unice pentru veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unei analize realizate de The Moscow Times, Rusia oferă una dintre cele mai mici compensații – doar 80.000 de ruble (circa 820 de euro), de 10,5 ori mai puțin decât Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Veteranii din Republica Moldova vor primi 30.000 de lei, echivalentul a aproximativ 140.700 de ruble, de două ori mai mult decât suma alocată de autoritățile ruse, în condițiile în care în țară mai trăiesc doar 25 de veterani.

Topul plăților în CSI:
Kârgâzstan: 936.000 ruble
Uzbekistan: 846.000 ruble (~10.000 USD)
Kazahstan: 841.600 ruble (~5 milioane tenge)
Tadjikistan: 197.000 ruble
Moldova: 140.700 ruble
Belarus: 135.000 ruble
Azerbaidjan: 120.000 ruble
Rusia: 80.000 ruble
Armenia / Ucraina: 0 ruble (nu se acordă plăți cu ocazia zilei de 9 mai)

În Rusia trăiesc încă aproximativ 7.000 de veterani. Pe lângă plata unică din partea guvernului federal, 71 de regiuni au aprobat compensații suplimentare, variind de la 10.000 la 2 milioane de ruble.

Republica Saha (Iakuția): 2 milioane ruble / veteran (doar 9 veterani în viață)
Briańsk, Kaluga și Samara: 1 milion ruble
Daghestan: 500.000 ruble
Crimeea: 400.000 ruble

În contrast, Samara oferă 2 milioane de ruble contractanților care merg la război în Ucraina, dublu față de veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial.

În unele regiuni rusești, în loc de bani, veteranii vor primi pachete cadou, inclusiv ceainice, plăpumi, pături, produse alimentare, cum ar fi conserve de pește, salam și dulciuri, notează publicația Verstka.

Potrivit unui acord semnat în 1994 de 12 foste republici sovietice, aceste state s-au angajat să acorde anual ajutoare materiale veteranilor și să le recunoască reciproc statutul și beneficiile. Totuși, Ucraina a ieșit oficial din acest acord în 2024, iar Armenia nu oferă plăți speciale de 9 mai, ci doar o majorare lunară a pensiei veteranilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA