Spaima rușilor ajunge în Ucraina! SUA trimit zeci de tancuri Abrams

25 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația Biden înclină să trimită ”un număr semnificativ” de tancuri M1 Abrams în Ucraina, au declarat doi oficiali americani, iar un anunț ar putea fi făcut chiar în această săptămână, scrie Politico.

Această evoluție are loc pe fondul unui conflict public cu oficialii germani, care sunt presați să trimită propriile tancuri Leopard și să permită altor țări europene care operează vehiculele fabricate în Germania să facă același lucru.

Marți, la scurt timp după ce s-a aflat despre posibila mutare a SUA, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Leopardurile germane se îndreaptă spre Ucraina. Săptămâna trecută, Scholz le-a spus parlamentarilor americani că Berlinul va aproba transferul doar dacă SUA își donează mai întâi propriile tancuri.

Transferul de tancuri americane și germane ar marca o evoluție majoră în efortul Occidentului de a înarma Ucraina. Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodymyr Zelenskyy, au petrecut săptămâni întregi pledând pentru tancuri, în timp ce Kievul se pregătește pentru noi ofensive rusești în estul țării.

Unul dintre cei doi oficiali americani a declarat că administrația Biden are în vedere trimiterea a aproximativ 30 de tancuri Abrams.

Vehiculele ar veni probabil prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina, potrivit unei a treia persoane familiarizate cu această chestiune. Programul permite Washingtonului să finanțeze achiziționarea de arme și echipamente pentru Ucraina, spre deosebire de a le scoate din stocurile existente în SUA.

Pentagonul nu a scos niciodată tancurile de pe masă, a subliniat un al patrulea oficial american, care, la fel ca și ceilalți, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta subiectul înainte de un anunț. Dar în ultimele săptămâni, oficialii americani au citat public dificultățile de a furniza M1, principalul tanc de luptă al armatei. Aceștia au spus că Abrams nu prea are sens din punct de vedere operațional pentru Ucraina în acest moment, deoarece acestea consumă combustibil pentru avioane și necesită linii de aprovizionare lungi pentru a fi întreținute.

„Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, este greu de antrenat pe el. Are un motor cu reacție, cred că consumă aproximativ trei galoane pe kilometru de combustibil pentru avioane. Nu este cel mai ușor de întreținut sistem”, a declarat săptămâna trecută Colin Kahl, cel mai înalt oficial politic al Pentagonului, reporterilor după o călătorie la Kiev. „Poate fi sau nu sistemul potrivit”.

Evoluțiile vin după săptămâni de discuții tensionate între Washington, Berlin și aliații lor europeni. De la întâlnirea lui Scholz cu legislatorii americani de săptămâna trecută, guvernul german și-a schimbat poziția, negând la un moment dat că ar fi legat transferurile de Abrams și Leopards.

O paradă de democrați și republicani a făcut presiuni asupra administrației Biden pentru a da curs cererii Berlinului de a trimite mai întâi tancurile americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău