Spaima rușilor ajunge în Ucraina! SUA trimit zeci de tancuri Abrams

25 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația Biden înclină să trimită ”un număr semnificativ” de tancuri M1 Abrams în Ucraina, au declarat doi oficiali americani, iar un anunț ar putea fi făcut chiar în această săptămână, scrie Politico.

Această evoluție are loc pe fondul unui conflict public cu oficialii germani, care sunt presați să trimită propriile tancuri Leopard și să permită altor țări europene care operează vehiculele fabricate în Germania să facă același lucru.

Marți, la scurt timp după ce s-a aflat despre posibila mutare a SUA, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Leopardurile germane se îndreaptă spre Ucraina. Săptămâna trecută, Scholz le-a spus parlamentarilor americani că Berlinul va aproba transferul doar dacă SUA își donează mai întâi propriile tancuri.

Transferul de tancuri americane și germane ar marca o evoluție majoră în efortul Occidentului de a înarma Ucraina. Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodymyr Zelenskyy, au petrecut săptămâni întregi pledând pentru tancuri, în timp ce Kievul se pregătește pentru noi ofensive rusești în estul țării.

Unul dintre cei doi oficiali americani a declarat că administrația Biden are în vedere trimiterea a aproximativ 30 de tancuri Abrams.

Vehiculele ar veni probabil prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina, potrivit unei a treia persoane familiarizate cu această chestiune. Programul permite Washingtonului să finanțeze achiziționarea de arme și echipamente pentru Ucraina, spre deosebire de a le scoate din stocurile existente în SUA.

Pentagonul nu a scos niciodată tancurile de pe masă, a subliniat un al patrulea oficial american, care, la fel ca și ceilalți, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta subiectul înainte de un anunț. Dar în ultimele săptămâni, oficialii americani au citat public dificultățile de a furniza M1, principalul tanc de luptă al armatei. Aceștia au spus că Abrams nu prea are sens din punct de vedere operațional pentru Ucraina în acest moment, deoarece acestea consumă combustibil pentru avioane și necesită linii de aprovizionare lungi pentru a fi întreținute.

„Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, este greu de antrenat pe el. Are un motor cu reacție, cred că consumă aproximativ trei galoane pe kilometru de combustibil pentru avioane. Nu este cel mai ușor de întreținut sistem”, a declarat săptămâna trecută Colin Kahl, cel mai înalt oficial politic al Pentagonului, reporterilor după o călătorie la Kiev. „Poate fi sau nu sistemul potrivit”.

Evoluțiile vin după săptămâni de discuții tensionate între Washington, Berlin și aliații lor europeni. De la întâlnirea lui Scholz cu legislatorii americani de săptămâna trecută, guvernul german și-a schimbat poziția, negând la un moment dat că ar fi legat transferurile de Abrams și Leopards.

O paradă de democrați și republicani a făcut presiuni asupra administrației Biden pentru a da curs cererii Berlinului de a trimite mai întâi tancurile americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău