Spania a depăşit Marea Britanie ca destinaţie preferată de investitorii hotelieri

14 Apr. 2024, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Apr. 2024, 14:35 // Actual //  bani.md

Spania a depăşit Marea Britanie ca destinaţie preferată de investitorii hotelieri, datorită multelor contracte din domeniul ospitalităţii încheiate în această ţară, conform rezultatelor unui sondaj publicat duminică de cotidianul britanic Financial Times, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Marea Britanie a căzut pe locul doi, după ce ocupase prima poziţie în 2018 şi 2017, conform sondajului din 2024 elaborat de firma de servicii imobiliare CBRE, care mai menţionează Italia, Franţa şi Grecia între primele cinci destinaţii în care să se investească anul acesta capital.

Sondajul a fost elaborat în rândul a peste 60 de investitori, printre care proprietari de hoteluri, promotori şi fonduri private.

“Spania prosperă datorită cifrelor record din turism şi performanţei operaţionale robuste a operatorilor hotelieri”, a precizat responsabilul CBRE pe partea de hoteluri pentru Europa, Kenneth Hatton, pentru FT.

El a adăugat că “investitorii văd oportunităţi în Spania, atât în zona de coastă cât şi în zonele urbane”.

Se evidenţiază suflul bun al sectorului hotelier, care a impulsionat revenirea contractelor după pandemie şi se remarcă faptul că mai mult de două treimi dintre investitori intenţionează să aloce mai mult capital pentru contractele din această industrie, datorită randamentului comercial bun şi aşteptărilor privind o îmbunătăţire a condiţiilor de creditare, dacă ratele dobânzilor vor scădea.

Datele CBRE vin după o serie de mari tranzacţii derulate în Spania anul trecut, unde totalul investiţiilor a fost de 4,1 miliarde euro, cu 30% mai mare faţă de 2022 şi cu 70% peste nivelul din 2019.

Printre acestea figurează, de exemplu, achiziţionarea a 17 hoteluri din Spania de la Fondul de capital imobiliar de către o serie de fonduri de investiţii suverane din Abu Dhabi.

FT indică un record de 85,1 milioane vizitatori străini în această ţară, în 2023, cu 19% mai mulţi faţă de 2022.

Sondajul mai menţionează că, la nivel de oraşe, Londra şi-a menţinut prima poziţie, dar Madrid a urcat pe locul al doilea, depăşind Parisul, care va găzdui Jocurile Olimpice în această vară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO