Spania a pierdut peste 3 miliarde de EURO pentru concediile medicale cauzate de COVID-19. Tot mai multe cazuri de boală

05 Ian. 2022, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Ian. 2022, 11:43 // Actual //  MD Bani

Spania a pierdut deja peste trei miliarde de euro în urma concediilor medicale cauzate de pandemie. Doar în noiembrie, cifra a fost de 57 de milioane de euro. Tot atunci, numărul celor care și-au luat concediu medical a fost mai mare cu 630% față de luna precedentă.

În prezent, Spania se confruntă cu al șaselea val al pandemiei, care afectează dramatic piața muncii.

Potrivit informațiilor publicate de La Razon, în decembrie au fost înregistrate aproximativ 570.000 de concedii medicale cauzate de Covid-19. Aceste cifre indică o creștere de peste 630% a concediilor medicale față de luna precedentă.

Este al doilea cel mai mare număr de concedii medicale acordate în întreaga pandemie, după cele înregistrate în ianuarie 2021, când au fost 615.311 noi concedii medicale cauzate de Covid-19. În restul lunilor dintre martie 2020 și ianuarie a acestui an, numărul nu a fost niciodată atât de mare.

Un număr de 77.340 de concedii medicale cauzate de această boală au fost înregistrate în noiembrie, față de 29.054 în octombrie și 44.034 în septembrie.

Costul suportat de societățile de asigurări de sănătate ca urmare a acestor pierderi cauzate de Covid-19 s-a ridicat la 53,7 milioane de euro în noiembrie. În octombrie, cifra a fost de doar 37,2 milioane de euro.

Până acum, în pandemie, cheltuielile cauzate de concediile medicale cauzate de Covid depășesc deja 3.055 de milioane de euro. Această sumă este o consecință a celor 4,59 milioane de concedii medicale (mai mult de cinci milioane, inclusiv decembrie) pe care boala le-a provocat în tot acest timp. La această cifră ar trebui adăugate circa 2.500 de milioane de euro din cheltuieli directe pentru companii ca mijloace de susținere.

Probleme similare pe piața muncii, generate de numărul persoanelor afectate de Covid și care intră în concediu medical, au început acum câteva săptămâni, fiind constatate în Marea Britanie, care a rămas fără personal în domenii esențiale, sau în Statele Unite, unde unele companii aeriene au ajuns să tripleze salariul piloților pentru a putea asigura zborurile atunci când concediile medicale din domeniu au crescut vertiginos.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău