Spectacolul miliardarilor la învestirea lui Trump: Cum marile corporaţii şi-au câştigat locurile în faţă

22 Ian. 2025, 07:23
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 07:23 // Uncategorized //  Ursu Victor

La câteva zile după investirea sa ca preşedinte în 2017, Donald Trump a fost subiectul unui protest condus de cofondatorul Google, Sergey Brin. Acesta critica politicile stricte de imigrare ale noii administraţii, avertizând că ele ameninţau „valorile fundamentale” ale Statelor Unite.

Luni, Brin s-a alăturat unui grup format din mai mulţi miliardari aflaţi în primele locuri la cea de-a doua inaugurare a lui Trump. Ei au aplaudat un preşedinte care promitea să deporteze milioane de migranţi, să folosească sistemul juridic împotriva adversarilor politici şi să implementeze o serie de tarife comerciale radicale, informează Financial Times.

Ceremonia de învestire, desfăşurată la Capitoliul SUA, a scos în evidenţă apropierea tot mai mare a lui Trump de liderii din industrie. Mai mult, unii dintre aceşti moguli au primit locuri mai proeminente decât membrii cabinetului său, iar soţiile lor au ocupat poziţii rezervate anterior guvernatorilor şi membrilor Congresului.

Printre aceştia s-a aflat Elon Musk, fost susţinător al lui Joe Biden, care a cheltuit aproximativ 250 de milioane de dolari pentru a sprijini realegerea lui Trump. Musk a fost însoţit pe podium de Mark Zuckerberg, şeful Meta, care recent a eliminat politica de verificare a informaţiilor pe reţelele sociale, şi de Jeff Bezos, care ar fi împiedicat Washington Post să-şi exprime sprijinul pentru Kamala Harris.

De asemenea, la ceremonie au fost prezenţi Bernard Arnault, cel mai bogat om din Europa şi şeful LVMH, Mukesh Ambani din India şi Tim Cook, directorul executiv al Apple. Cook, împreună cu alţi lideri din industria tehnologiei, a donat 1 milion de dolari pentru inaugurare. Lor li s-au alăturat miliardari din cabinet, precum secretarul pentru comerţ Howard Lutnick şi nominalizatul pentru Trezorerie, Scott Bessent.

„Trump este simbolul puterii,” a declarat Lutnick într-un discurs ţinut la Capital One Arena, unde susţinătorii preşedintelui s-au adunat pentru a urmări evenimentul.
Elon Musk a stârnit aplauze entuziaste când a promis că va sprijini administraţia Trump în lansarea unei „epoci de aur”. Totuşi, gesturile sale cu braţele ridicate au fost criticate, unii observatori comparându-le cu saluturile fasciste.

Musk a făcut referire şi la planul lui Trump de a trimite astronauţi pe Marte, un proiect care ar avantaja SpaceX, compania sa. În ciuda criticilor unor oameni de ştiinţă care consideră proiectul inutil, mulţimea a primit ideea cu entuziasm.

Această apropiere dintre Trump şi marile corporaţii a fost contestată chiar de unii dintre susţinătorii săi. Steve Bannon, fost strateg-şef al preşedintelui, i-a criticat dur pe Musk şi pe ceilalţi lideri din tehnologie, numindu-i „oligarhi” şi acuzându-i că au fost „creaţi de Partidul Democrat şi de economia bazată pe bani uşor obţinuţi”.

Democraţii au exploatat acest context pentru a submina imaginea populistă a lui Trump. Comitetul Naţional Democrat a declarat că preşedintele şi-a demonstrat priorităţile, punând interesele miliardarilor înaintea americanilor de rând. „Lăsându-şi susţinătorii să îngheţe afară, în timp ce miliardarii ocupau locurile din primul rând, Trump a arătat din nou cui îi este cu adevărat loial.”

Realitatea Live

27 Iul. 2025, 09:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Iul. 2025, 09:01 // Actual //  Ursu Victor

Administrația Trump plănuiește să elimine jumătate din actele normative federale din SUA până la prima aniversare a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, folosind un instrument de inteligență artificială denumit „DOGE AI Deregulation Decision Tool”, potrivit documentelor obținute de The Washington Post.

Instrumentul urmează să analizeze aproximativ 200.000 de reglementări federale pentru a identifica care dintre ele pot fi abrogate, fiind considerate învechite sau nejustificate legal. Proiectul estimează că peste 100.000 de reguli ar putea fi eliminate.

Potrivit unei prezentări interne, DOGE AI ar putea genera economii de „trilioane de dolari” pentru bugetul federal. Până acum, sistemul a fost deja utilizat în cadrul Departamentului pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană pentru a revizui 1.083 de secțiuni de reglementări și a efectuat „modificări în proporție de 100%” asupra normelor din cadrul Biroului pentru Protecția Financiară a Consumatorului.

Doi oficiali federali care au lucrat direct cu sistemul DOGE au declarat pentru Washington Post că instrumentul a fost dezvoltat cu sprijinul unor ingineri aduși în guvern printr-un proiect inițiat de Elon Musk.

Inițiativa se înscrie în agenda administrației Trump de reducere drastică a reglementărilor federale și de accelerare a digitalizării decizionale în procesul guvernamental.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA