Spectacolul miliardarilor la învestirea lui Trump: Cum marile corporaţii şi-au câştigat locurile în faţă

22 Ian. 2025, 07:23
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 07:23 // Uncategorized //  Ursu Victor

La câteva zile după investirea sa ca preşedinte în 2017, Donald Trump a fost subiectul unui protest condus de cofondatorul Google, Sergey Brin. Acesta critica politicile stricte de imigrare ale noii administraţii, avertizând că ele ameninţau „valorile fundamentale” ale Statelor Unite.

Luni, Brin s-a alăturat unui grup format din mai mulţi miliardari aflaţi în primele locuri la cea de-a doua inaugurare a lui Trump. Ei au aplaudat un preşedinte care promitea să deporteze milioane de migranţi, să folosească sistemul juridic împotriva adversarilor politici şi să implementeze o serie de tarife comerciale radicale, informează Financial Times.

Ceremonia de învestire, desfăşurată la Capitoliul SUA, a scos în evidenţă apropierea tot mai mare a lui Trump de liderii din industrie. Mai mult, unii dintre aceşti moguli au primit locuri mai proeminente decât membrii cabinetului său, iar soţiile lor au ocupat poziţii rezervate anterior guvernatorilor şi membrilor Congresului.

Printre aceştia s-a aflat Elon Musk, fost susţinător al lui Joe Biden, care a cheltuit aproximativ 250 de milioane de dolari pentru a sprijini realegerea lui Trump. Musk a fost însoţit pe podium de Mark Zuckerberg, şeful Meta, care recent a eliminat politica de verificare a informaţiilor pe reţelele sociale, şi de Jeff Bezos, care ar fi împiedicat Washington Post să-şi exprime sprijinul pentru Kamala Harris.

De asemenea, la ceremonie au fost prezenţi Bernard Arnault, cel mai bogat om din Europa şi şeful LVMH, Mukesh Ambani din India şi Tim Cook, directorul executiv al Apple. Cook, împreună cu alţi lideri din industria tehnologiei, a donat 1 milion de dolari pentru inaugurare. Lor li s-au alăturat miliardari din cabinet, precum secretarul pentru comerţ Howard Lutnick şi nominalizatul pentru Trezorerie, Scott Bessent.

„Trump este simbolul puterii,” a declarat Lutnick într-un discurs ţinut la Capital One Arena, unde susţinătorii preşedintelui s-au adunat pentru a urmări evenimentul.
Elon Musk a stârnit aplauze entuziaste când a promis că va sprijini administraţia Trump în lansarea unei „epoci de aur”. Totuşi, gesturile sale cu braţele ridicate au fost criticate, unii observatori comparându-le cu saluturile fasciste.

Musk a făcut referire şi la planul lui Trump de a trimite astronauţi pe Marte, un proiect care ar avantaja SpaceX, compania sa. În ciuda criticilor unor oameni de ştiinţă care consideră proiectul inutil, mulţimea a primit ideea cu entuziasm.

Această apropiere dintre Trump şi marile corporaţii a fost contestată chiar de unii dintre susţinătorii săi. Steve Bannon, fost strateg-şef al preşedintelui, i-a criticat dur pe Musk şi pe ceilalţi lideri din tehnologie, numindu-i „oligarhi” şi acuzându-i că au fost „creaţi de Partidul Democrat şi de economia bazată pe bani uşor obţinuţi”.

Democraţii au exploatat acest context pentru a submina imaginea populistă a lui Trump. Comitetul Naţional Democrat a declarat că preşedintele şi-a demonstrat priorităţile, punând interesele miliardarilor înaintea americanilor de rând. „Lăsându-şi susţinătorii să îngheţe afară, în timp ce miliardarii ocupau locurile din primul rând, Trump a arătat din nou cui îi este cu adevărat loial.”

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009