Spînu pune piciorul în prag! Îi lasă fără „lovele“ pe rușii de la Silovîie Mașînî după masacrul din Bucea

11 Apr. 2022, 23:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2022, 23:11 // Actual //  bani.md

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat, în cadrul emisiunii „În Profunzime”, că firma rusească Silovîie Mașînî în parteneriat cu firma locală „Horus” nu vor implementa proiectul de reabilitare al blocurilor de la Termoelectrica.

„Guvernul a luat decizia de a întrerupe această licitație. Vom cere Băncii Mondiale anularea licitației de circa 13 mil. de euro, mai ales după ce am văzut ce s-a întâmplat în Bucea și Irpeni”, a spus Spînu.

Termoelectrica a anunțat o licitație privind reabilitarea a două blocuri energetice de la întreprinderea de stat. Licitația a fost câștigată de compania rusă Silovîe Mașinî în parteneriat cu cea locală Horus. Companiea rusească se află pe lista sancțiunilor în legătură cu invazia în Ucraina a Federației Ruse.

Silovîe Mașinî este controlată de milardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Tenderul a fost inițiat cu aproape un an în urmă, sub fosta guvernare condusă de socialiștii pro-ruși, iar termenul-limită de depunerea ofertelor a fost prelungit de câteva ori. La sfârșitul lunii septembrie 2021, s-a finalizat etapa de depunere a ofertelor, fiind depusă o singură ofertă de către consorțiul moldo-rus.

Săptămâna trecută președinta Maia Sandu a spus că autoritățile moldovene au o dilemă, ținând cont de noua conjunctură. Pe de o parte, firma rusească sancționată de Statele Unite încă în 2018 este controlată de unul din cei mai bogați ruși, Alexei Mordașov, aflat de curând și pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană în legătură cu invazia rusească în Ucraina. Pe de altă parte, dacă nu sunt reparate, două din trei unități de generare a energiei de la centrala Termoelectrica se pot opri.

La 8 aprilie, compania moldoveană Horus a anunțat că a fost semnat contractul. Pe 11 aprilie, reprezentanți ai ministerului infrastructurii și dezvoltării împreună cu reprezentanți ai oficiului Băncii Mondiale au refuzat să comenteze anunțul.

Vorbind în seara de 11 aprilie la TV 8, șefa guvernului a spus că licitația va trebui anulată. „Guvernul nu susține acest contract care nu va intra în vigoare”, a spus Natalia Gavrilița.

Realitatea Live

23 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite se confruntă cu o criză severă a ouălor, provocată de o epidemie extinsă de gripă aviară care a decimat populațiile de păsări de curte. Această situație a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, raționalizare în magazine și dificultăți pentru consumatori și afaceri, notează avinews.com.

Epidemia, începută în 2022, a afectat aproape 129 de milioane de păsări în SUA, reducând drastic producția de ouă. Virusul s-a răspândit în peste 970 de efective din 17 state, provocând perturbări majore în lanțul de aprovizionare. Departamentul american al Agriculturii (USDA) depune eforturi pentru a izola virusul, însă efectele rămân severe.

Pentru a stabiliza piața, Turcia a început să exporte 15.000 de tone de ouă către SUA, echivalentul a 33 de milioane de kilograme. Acest acord preliminar, valabil până în iulie 2025, va aduce Turciei venituri de 26 de milioane de dolari.

Conform indicelui prețurilor de consum, prețul ouălor în SUA a crescut cu 15,2% din decembrie până în ianuarie. În decembrie, o duzină de ouă mari de categoria A avea un cost mediu de 4,95 dolari, față de 4,15 dolari luna precedentă. În California, prețul a atins un record de 9,17 dolari pentru 12 ouă, pe 14 februarie.

Această criză evidențiază fragilitatea lanțurilor de aprovizionare și dependența pieței de soluții externe pentru a evita escaladarea prețurilor. Importurile din Turcia reprezintă o măsură temporară, însă experții avertizează că este necesară o restructurare a producției interne pentru a preveni viitoare crize.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală