Stare de urgență în Republica Moldova. Rușii au închis robinetul. Sunt căutate surse alternitive de gaz.

22 Oct. 2021, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Oct. 2021, 08:46 // Actual //  bani.md

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-un briefing de presă că din moment ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu concernul rus Gazprom cu privire la livrarea gazelor în Republica Moldova și pe fundalul reducerii presiunii în conductele de gaz a fost luată decizia de a institui Starea de Urgență.

În urma negocierilor de ieri de la Moscova situația s-a mișcat din loc dar nu avem o înțelegere și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final”, a declarat Gavrilița.

Potrivit ei, în luna octombrie s-a atestat un deficit de gaze de 16 mil. metri cubi de gaze, fiind acoperită cererea în proporție de 67%. Astfel, presiunea din conducte e la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Or, Moldovagaz nu se se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze suuntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă.

În pofida utilizării soluțiilor excepționale de către Guvern, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative”, a punctat Gavrilița.

Pentru a face achiziția de gaz din surse alternative de gaz vom întreprinde cinci măsuri.

-imediat după briefing intrăm în ședința Comisiei Situații Excepționale va fi audita raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitare de la Guvern a instituirii Stării de Urgență. Acest lucru este necesar, pentru a face derogare de la anumite proceduri și legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom fără a trece procedura de o lună. Or, instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente din sectorul energetic, iar competențele comisiei nu oferă competențe și instrumente necesare.

-După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern cu solicitare către Parlament de instituire a stării de urgență

-Vom convoca o nouă ședință a Comisiei Situați Excepționale și vom pune la dispoziția Energocom bani după care vor fi solicitate oferte de la traideri pentru volumul de gaze naturale. Oferta a fost deja publicată în această dimineață așteptăm să vină răspunsul de la traideri și vom institui o procedură transparentă de achiziție.

-Energocom va achiziționa gaz pentru a normaliza presiunea în sistem, ca să asigurăm țara cu gaz.

Am ajuns în situația aceasta că în pofida prelungirii contractului cu Gazprom până la sfârșitul acestei luni, compania Moldovagaz nu a reușit să mențină o presiune normală în rețeaua națională de gaze.

Președindele Parlamentului, Mihai Popușoi, prezent la briefing, a dat de înțeles că fracțiunea din care face parte și care deține majoritatea parlamentară va susține Guvernul în cei cinci pași ai săi întru soluționarea crizei de gaze naturale.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău