Stare de urgență în Republica Moldova. Rușii au închis robinetul. Sunt căutate surse alternitive de gaz.

22 Oct. 2021, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Oct. 2021, 08:46 // Actual //  bani.md

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-un briefing de presă că din moment ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu concernul rus Gazprom cu privire la livrarea gazelor în Republica Moldova și pe fundalul reducerii presiunii în conductele de gaz a fost luată decizia de a institui Starea de Urgență.

În urma negocierilor de ieri de la Moscova situația s-a mișcat din loc dar nu avem o înțelegere și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final”, a declarat Gavrilița.

Potrivit ei, în luna octombrie s-a atestat un deficit de gaze de 16 mil. metri cubi de gaze, fiind acoperită cererea în proporție de 67%. Astfel, presiunea din conducte e la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Or, Moldovagaz nu se se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze suuntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă.

În pofida utilizării soluțiilor excepționale de către Guvern, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative”, a punctat Gavrilița.

Pentru a face achiziția de gaz din surse alternative de gaz vom întreprinde cinci măsuri.

-imediat după briefing intrăm în ședința Comisiei Situații Excepționale va fi audita raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitare de la Guvern a instituirii Stării de Urgență. Acest lucru este necesar, pentru a face derogare de la anumite proceduri și legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom fără a trece procedura de o lună. Or, instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente din sectorul energetic, iar competențele comisiei nu oferă competențe și instrumente necesare.

-După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern cu solicitare către Parlament de instituire a stării de urgență

-Vom convoca o nouă ședință a Comisiei Situați Excepționale și vom pune la dispoziția Energocom bani după care vor fi solicitate oferte de la traideri pentru volumul de gaze naturale. Oferta a fost deja publicată în această dimineață așteptăm să vină răspunsul de la traideri și vom institui o procedură transparentă de achiziție.

-Energocom va achiziționa gaz pentru a normaliza presiunea în sistem, ca să asigurăm țara cu gaz.

Am ajuns în situația aceasta că în pofida prelungirii contractului cu Gazprom până la sfârșitul acestei luni, compania Moldovagaz nu a reușit să mențină o presiune normală în rețeaua națională de gaze.

Președindele Parlamentului, Mihai Popușoi, prezent la briefing, a dat de înțeles că fracțiunea din care face parte și care deține majoritatea parlamentară va susține Guvernul în cei cinci pași ai săi întru soluționarea crizei de gaze naturale.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO