Starea înfiorătoare a conductelor Apă Canal! Consumatorii achită și apa pe care nu o folosesc

27 Ian. 2023, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2023, 11:01 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul recentelor declarații lansate în spațiul public privind situația economico-financiară și riscurile în activitatea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu următoarele precizări.

În data de 11 ianurie, ANRE a decis maajorarea tarifului la apă cu 43%, la 15,3 lei per metru cub. Apă Canal solicitase un tarif mediu de 19,18 lei pentru un metru cub de apă. Or, ANRE susține că tarifele actuale  acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, reieșind din volumul consumului tehnologic și a pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică. Astfel, în calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de 208,8 mil. lei, ce ar da posibilitatea operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de 17,4 mil. lei.

Datele ANRE arataă că 30% din apa livrată consumatorilor se pierde din cauza rețelelor vechi și uzate.

În ceea ce privește datoiile create pentru consumul de energie electrică de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” la situația din 1 ianuarie 2023, de relevat, că în tariful anterior, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 203 din 19 mai 2017 pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău”, au fost incluse cheltuieli pentru energia electrică în mărime de 134,3 mil. lei. Ulterior, în perioada anilor 2019-2021, S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. Or, în condițiile micșorării treptate în perioada nominalizată a prețurilor reglementate la energia electrică, s-au format devieri pozitive (excedent de venituri) în tarifele pentru serviciile prestate de alimentare cu apă și de canalizare. Astfel, la situația din 1 ianuarie 2023, veniturile suplimentare ale S.A. „Apă-Canal Chișinău”, doar din economiile la energia electrică consumată, au constituit circa 42,5 mil. lei.

Atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor, sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter manipulator.

Agenția încurajează atât administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și fondatorul acesteia să-și concentreze eforturile în vederea îmbunătățirii managementului economico-financiar, în lichidarea restanțelor față de creditorii întreprinderii, iar în cazul dat, să identifice soluții în comun cu Î.C.S. „Premier Energy”, mutual acceptabile ca valoare și ca termen, de achitare a datoriei pentru consumul de energie electrică.

Totodată, pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău