START INOVAȚIE în dezvoltarea competitivă a sectorului TIC. A fost semnat un nou acord

30 Nov. 2021, 11:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Nov. 2021, 11:22 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Moldova Innovation Technology Park și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, și-au luat angajamentul ca, în următorii 5 ani, să susțină dezvoltarea competitivă a industriei TIC în Republica Moldova.

În acest sens, a fost semnat acordul cu genericul „Dezvoltarea competitivă a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor din Moldova, a ecosistemului de inovare digitală și a economiei digitale” de către Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park și Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Pentru perioada 2021-2026, Acordul de Parteneriat dintre Moldova Innovation Technology Park și Proiectul Tehnologiile Viitorului își propune:

  • Îmbunătățirea cadrului juridic și al mediului de afaceri, prin susținerea politicilor în domeniul TIC și economiei digitale competitive la nivel național și regional;
  • Promovarea Republicii Moldova ca destinație IT cu valoare adăugată ridicată pentru investitorii internaționali, specialiștii străini și companiile care sunt în căutare de parteneri de afaceri în domeniul IT;
  • Facilitarea și stimularea generării inovației digitale și absorbției acesteia în diferite sectoare economice;
  • Dezvoltarea unei comunități antreprenoriale IT capabilă să performeze prin competiție și cooperare, inclusiv și cu companii din sectoare economice conexe;
  • Sprijinirea competitivității afacerilor locale și internaționale prin consolidarea capacităților acestora pentru generarea produselor cu valoare adăugată înaltă.

Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park: „ Acest parteneriat se aliniază viziunii noastre strategice și vom fi bucuroși să ne unim eforturile cu echipa Proiectului Tehnologiile Viitorului pentru dezvoltarea ecosistemului tech și de inovare digitală, dar și al economiei digitale în ansamblu. Vom dezvolta și implementa împreună proiecte de impact pe platforma celei mai mari comunități antreprenoriale tech din țara noastră (reprezentată de cei peste 925 rezidenți ai parcului), fiind convinși că acestea vor spori și mai mult cooperarea sinergică a statului, mediului privat și academic, partenerilor de dezvoltare, dar și al altor actori ai ecosistemului în realizarea obiectivelor comune.”

În urma extinderii parteneriatului cu Moldova Innovation Technology Park, acțiunile care urmează a fi implementate în următorii 5 ani vor duce la creșterea exporturilor și investițiilor cu valoare adăugată în sectorul TIC,  dezvoltarea unui ecosistem de inovare digitală dinamic, incluziv și conectat, îmbunătățirea abilităților forței de muncă, prin practici mai sigure și oportunități de angajare, mai multă accesibilitate la piețe externe, inclusiv parteneri și investitori, dar și dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și a specialiștilor IT.

Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Inițiativele de susținere și dezvoltare a unui mediu antreprenorial  destinat sectorului IT vor impulsiona companiile cu profil tehnologic în  accesarea de noi piețe de desfacere, atragerea partenerilor și implementarea inovațiilor în alte sectoare conexe. Moldova IT Park are  peste 900 de companii membre active și angajează peste 80% din forța de  muncă totală din sectorul TIC.”

Moldova Innovation Technology Park este din 2018 cea mai importantă inițiativă guvernamentală pentru dezvoltarea industriei IT din Moldova și creșterea competitivității acesteia la nivel regional. În prezent, Moldova Innovation Technology Park este primul și singurul parc IT din țara noastră, ai cărui locuitori beneficiază de facilitățile prevăzute de legislația aferentă parcurilor IT. Fiind creat pentru o perioadă de 10 ani, Moldova Innovation Technology Park  are astăzi peste 920 de companii rezidente, dintre care 171 de companii cu capital străin din 35 de țări și peste 550 de companii nou create după lansarea parcului IT. Companiile rezidente generează 14.500 de locuri de muncă cu un salariu mediu lunar de 32.000 lei și o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde lei.

Proiectul Tehnologiile Viitorului este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Proiectul are un buget total de 32,8 mln USD, acordați de USAID și Suedia, și va fi implementat în perioada 2021-2026.

Realitatea Live

27 Mai 2023, 16:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2023, 16:53 // Actual //  Lupu Eduard

Beyoncé și Jay-Z au doborât multe recorduri în muzică, dar acum au stabilit unul nou: au cumpărat cea mai scumpă locuință din istoria Californiei.

Beyoncé Knowles și Jay-Z, pe numele lui real Shawn Carter, au cumpărat o proprietate de 200 de milioane de dolari în Malibu, California. Se pare că au primit și o reducere, pentru că inițial prețul domeniului era de 295 de milioane de dolari, potrivit Forbes.

Proiectat de renumitul arhitect japonez Tadao Ando, conacul se întinde pe 9.000 de metri pătrați și construcția lui a durat cam 10 ani și jumătate. Casa modernă a fost finalizată în 2014.

Vânzătorul este colectionarul de artă din Los Angeles Bill Bell Jr., care este moștenitorul unei averi făcute din telenovele. Tatăl său, William J. Bell, a produs celebrele telenovele The Young and the Restless (Tânăr și neliniștit) și The Bold and the Beautiful (Dragoste și Putere).

Potrivit L.A. Times, Bell a achiziționat proprietatea la sfârșitul anilor 1990 pentru 14,5 milioane de dolari și l-a angajat pe Ando să creeze o structură modernistă din sticlă și beton. Bell este considerat unul dintre cei mai mari colecționari de artă din lume, deținând numeroase opere de artă de Jeff Koons, Andy Warhol, Damien Hirst, Marcel Duchamp și mulți alții.

Casa de beton are vedere la Oceanul Pacific și are caracteristici uimitoare, o peluză întinsă pe ambele laturi, oferind multă intimitate pentru ultra-celebra familie de cinci persoane. Vânzarea a fost intermediată de Kurt Rappaport, un agent imobiliar foarte cunoscut, care a reprezentat atât cumpărătorul, cât și vânzătorul în tranzacție.
Casa uimitoare are și o plajă privată, o piscină infinită multe elemente Zen.

Casa a fost scoasă la vânzare într-un circuit închis și nu se știe câte dormitoare și băi are sau ce facilități, dar e simplu de intuit că dotările sunt pe măsura gusturile extravagante ale celor doi artiști.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău