START INOVAȚIE în dezvoltarea competitivă a sectorului TIC. A fost semnat un nou acord

30 Nov. 2021, 11:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Nov. 2021, 11:22 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Moldova Innovation Technology Park și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, și-au luat angajamentul ca, în următorii 5 ani, să susțină dezvoltarea competitivă a industriei TIC în Republica Moldova.

În acest sens, a fost semnat acordul cu genericul „Dezvoltarea competitivă a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor din Moldova, a ecosistemului de inovare digitală și a economiei digitale” de către Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park și Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Pentru perioada 2021-2026, Acordul de Parteneriat dintre Moldova Innovation Technology Park și Proiectul Tehnologiile Viitorului își propune:

  • Îmbunătățirea cadrului juridic și al mediului de afaceri, prin susținerea politicilor în domeniul TIC și economiei digitale competitive la nivel național și regional;
  • Promovarea Republicii Moldova ca destinație IT cu valoare adăugată ridicată pentru investitorii internaționali, specialiștii străini și companiile care sunt în căutare de parteneri de afaceri în domeniul IT;
  • Facilitarea și stimularea generării inovației digitale și absorbției acesteia în diferite sectoare economice;
  • Dezvoltarea unei comunități antreprenoriale IT capabilă să performeze prin competiție și cooperare, inclusiv și cu companii din sectoare economice conexe;
  • Sprijinirea competitivității afacerilor locale și internaționale prin consolidarea capacităților acestora pentru generarea produselor cu valoare adăugată înaltă.

Natalia Donțu, administratoarea Moldova Innovation Technology Park: „ Acest parteneriat se aliniază viziunii noastre strategice și vom fi bucuroși să ne unim eforturile cu echipa Proiectului Tehnologiile Viitorului pentru dezvoltarea ecosistemului tech și de inovare digitală, dar și al economiei digitale în ansamblu. Vom dezvolta și implementa împreună proiecte de impact pe platforma celei mai mari comunități antreprenoriale tech din țara noastră (reprezentată de cei peste 925 rezidenți ai parcului), fiind convinși că acestea vor spori și mai mult cooperarea sinergică a statului, mediului privat și academic, partenerilor de dezvoltare, dar și al altor actori ai ecosistemului în realizarea obiectivelor comune.”

În urma extinderii parteneriatului cu Moldova Innovation Technology Park, acțiunile care urmează a fi implementate în următorii 5 ani vor duce la creșterea exporturilor și investițiilor cu valoare adăugată în sectorul TIC,  dezvoltarea unui ecosistem de inovare digitală dinamic, incluziv și conectat, îmbunătățirea abilităților forței de muncă, prin practici mai sigure și oportunități de angajare, mai multă accesibilitate la piețe externe, inclusiv parteneri și investitori, dar și dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și a specialiștilor IT.

Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Inițiativele de susținere și dezvoltare a unui mediu antreprenorial  destinat sectorului IT vor impulsiona companiile cu profil tehnologic în  accesarea de noi piețe de desfacere, atragerea partenerilor și implementarea inovațiilor în alte sectoare conexe. Moldova IT Park are  peste 900 de companii membre active și angajează peste 80% din forța de  muncă totală din sectorul TIC.”

Moldova Innovation Technology Park este din 2018 cea mai importantă inițiativă guvernamentală pentru dezvoltarea industriei IT din Moldova și creșterea competitivității acesteia la nivel regional. În prezent, Moldova Innovation Technology Park este primul și singurul parc IT din țara noastră, ai cărui locuitori beneficiază de facilitățile prevăzute de legislația aferentă parcurilor IT. Fiind creat pentru o perioadă de 10 ani, Moldova Innovation Technology Park  are astăzi peste 920 de companii rezidente, dintre care 171 de companii cu capital străin din 35 de țări și peste 550 de companii nou create după lansarea parcului IT. Companiile rezidente generează 14.500 de locuri de muncă cu un salariu mediu lunar de 32.000 lei și o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde lei.

Proiectul Tehnologiile Viitorului este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Proiectul are un buget total de 32,8 mln USD, acordați de USAID și Suedia, și va fi implementat în perioada 2021-2026.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău