START înscrieri la concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”

25 Feb. 2025, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
25 Feb. 2025, 10:03 // Actual //  Soroceanu Olga

Companiile din Republica Moldova se pot înscrie la concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor”, a anunțat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, în cadrul unei conferințe de presă. Cererile de înscriere la cele două concursuri pot fi depuse până la data de 28 martie, , iar pachetele de documente pot fi depuse până pe 9 aprilie.

Potrivit lui Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, aceste concursuri reprezintă mai mult decât simple recunoașteri ale succesului:

„Concursurile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” sunt platforme esențiale pentru promovarea excelenței în afaceri și creșterea competitivității companiilor autohtone. Participanții beneficiază de promovare extinsă, consultanță specializată, seminare de instruire și servicii gratuite de pre-diagnoză, toate acestea contribuind la consolidarea poziției lor pe piața internă și internațională.”

Concursul „Marca comercială a anului” pentru anul 2024 are scopul de a promova mărcile comerciale din Republica Moldova. Premiul mare al concursului este „Mercuriul de Aur” care va fi oferit pentru mai multe categorii precum debutul anului, afaceri de familie, business online, economia verde, liderul anului, export, rebranding, locuri de muncă prietenoase familiei. La concurs poate participa orice marcă din Republica Moldova care este înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

„Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” are scopul de a promova calitatea produselor și serviciilor din țara noastră. La concurs poate participa orice companie care implementează managementul calității. Premiul mare este „Zeița Calității”.

Câștigătorii celor două concursuri vor fi premiați în cadrul „Galei Businessului Moldovenesc” care va avea loc în luna iunie curent.

Concursurile vor fi organizate în colaborare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Centrul Național Anticorupție, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), UNFPA Moldova și Institutul de Standardizare din Moldova (ISM).

Realitatea Live

25 Feb. 2025, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Feb. 2025, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Pretinsele autorități diin stânga Nistrului au decis ajustarea tarifelor pentru gaz, electricitate, încălzire, apă potabilă și canalizare. Potrivit unui comunicat, „creșterea prețurilor va fi implementată într-un mod gradual, având în vedere nivelul veniturilor cetățenilor”.

Ajustarea tarifelor este rezultatul modificării mecanismului de calcul al prețului justificat economic pentru gazul natural. Acum, costul componentei de gaz utilizat la calcularea tarifelor este direct influențat de cheltuielile regiunii pentru achiziționarea și transportul gazului. În contextul economic actual, autoritățile sunt nevoite să cumpere gaz pe baza unor credite.

„Astăzi achiziționăm gaz. Achiziționăm, subliniez, cu fonduri împrumutate. Aceste fonduri sunt de natură rambursabilă. Trebuie să înțelegem acest aspect. Structura costului gazului s-a schimbat. S-au modificat și cheltuielile de livrare. Nu mai primim gaz direct, îl primim prin mai multe țări. Tranzitul prin diferite țări presupune costuri suplimentare”, a explicat Alexandr Rozenberg, pretinsul premier al enclavei.

Anterior, costul componentei de gaz pentru unii consumatori era de 1 ruble pentru o mie de metri cubi. Acum, acesta va reflecta realitățile economice actuale, atingând valoarea de 1.156,65 ruble pentru o mie de metri cubi. Creșteri proporționale sunt prevăzute și pentru alți consumatori industriali, care aveau un tarif mai mic decât cel menționat anterior.

Ajustările tarifelor vor intra în vigoare la 1 martie 2025:

  • Electricitate: Tariful va ajunge la 1,39 ruble pentru un kWh (1,61 de lei), mai mult decât dublu față de tariful actual, care variază între 0,54 și 0,72 ruble, în funcție de consum.

  • Gaz: Prețul va fi de 1,7 ruble pe metru cub (1,97 de lei), o creștere de peste două ori față de tariful actual de 0,81 ruble per metru cub. De asemenea, există limite pentru consumul de gaz: 400 de metri cubi pentru încălzire și 8 metri cubi pentru aragazuri.

  • Apă și canalizare: Tarifele pentru apă vor ajunge la 9,75 ruble pe metru cub (11,33 de lei), iar pentru canalizare, la 10,23 ruble pe metru cub (11,89 de lei). Prețurile anterioare erau de 4,52 ruble, respectiv 3,89 ruble.

  • Încălzire: Tariful pentru furnizarea căldurii va crește la 730,42 ruble (849 de lei) pentru o gigacalorie, aproape dublându-se față de prețul actual de 402,11 ruble.

Sectorul industrial continuă să rămână inactiv, deoarece gaze naturale nu ajung la întreprinderi. Drept urmare, volumul producției a scăzut cu 56% în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală