Startup Moldova Summit 2024: Catalizatorul transformării digitale și inovației antreprenoriale

12 Mart. 2024, 09:11
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
12 Mart. 2024, 09:11 // Slider //  MD Bani

Startup Moldova Summit 2024 își propune să fie un eveniment de conexiune între antreprenori, lideri în inovație și experți tehnologici, promovând schimbul de cunoștințe și colaborarea transfrontalieră. Acesta va aduce împreună peste 20 de investitori și specialiști internaționali în tehnologie și antreprenoriat, printre care Nick Himowicz, expert în modelarea de afaceri și inovație la Strategyzer, Olga Melniciuc, care are o experiență remarcabilă în ecosistemul de startup-uri și capital de risc, Daniel Ray din cadrul Muse Group, și mulți alții.

În cadrul Summitului, vor avea loc mai multe paneluri de discuții, unde vor fi abordate teme precum inteligența artificială, blockchain, dezvoltarea sustenabilă și transformarea digitală, oferind perspective avansate și studii de caz aplicate. Participanții vor avea acces la Investors Lounge, unde vor putea discuta cu experți pe teme de business model canvas, prototipare rapidă și strategii de scaling.

 Evenimentul va oferi investitorilor cu capital de risc oportunitatea de a-și prezenta propunerile unice de valoare în fața fondatorilor de startup-uri, inversând modelul tradițional de pitching. De asemenea, vor fi prezentate cele mai promițătoare startup-uri din Moldova.

De ce să participi la Startup Moldova Summit 2024?

Este oportunitatea unică de a afla despre ultimele tendințe tehnologice, de a întâlni speakeri internaționali și de a stabili parteneriate strategice. Summitul este conceput pentru a stimula schimbul de idei inovatoare, consolidarea ecosistemului antreprenorial și accelerarea dezvoltării tehnologice.

Pentru detalii suplimentare și înregistrare, accesați platforma oficială Startup Moldova Summit 2024 – Startup Moldova Summit 2024 – Startup Moldova

Evenimentul este organizat de Fundaţia Startup Moldova, sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Partener General – Fundația Startup Moldova: Orange Systems, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie şi Moldova Innovation Technology Park, la fel, EBRD Advice for Small Businesses in Moldova și Dezvoltare prin suportul Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale al Italiei și Inițiativa Central Europeană, Uniunea Europeană prin proiectul Inotek şi Helvetas prin OPTIM Project, fondat de Guvernul Elveţiei. Partener Media General: Diez.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO