În Moldova prețurile la produsele alimentare în 2021 au crescut cu 17,5%, record absolut pentru ultimii 18 ani. Recordul precedent a fost stabilit în 2003, când prețurile la produsele alimentare au crescut cu 20%.
În toată perioada de independență, Moldova a avut un singur an, când prețurile la produsele alimentare au înregistrat o scădere față de anul precedent. S-a întâmplat acest lucru în 2009, când prețurile au înregistrat o scădere de 3,8%”, explică pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
În ultimii 20 de ani este pentru a treia oară, când puterea reală de cumpărare a produselor alimentare în Moldova scade.
în 2021 veniturile populației sub formă de salariu au crescut mai puțin decât creșterea prețurilor la produsele alimentare. Drept consecință pe un salariul în 2021 cetățenii moldoveni au putu procura produse alimentare cu 2,6% mai puțin decât în 2020. Totuși această reducere a puterii de cumpărare în 2021 este cea mai mică, comparativ cu reducerile precedente și se datorează creșterii substanțiale a salariului nominal pe economie, care a reușit să compenseze în cea mai mare parte creșterea prețurilor la produsele alimentare”, a mai spus economistul.
Economiștii susțin că actualele scumpiri vor adânci rata sărăciei di Republica Moldova, în condițiile în care majorările prețurilor au loc într-un ritm mai alert decât majorările de salarii.
Bunăstarea precară a populației se manifestă și printr-un nivel înalt al sărăciei. În prezent, peste ¼ din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, iar Republica Moldova are una dintre cele mai înalte rate ale sărăciei printre statele europene
Un studiu al „GfK Purchasing Power Europe 2021” arată că moldovenii înregistrează cel mai mic venit pe cap de locuitor de 1 892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puțin de 13% din media europeană.