Energocom a cumpărat 3,5 milioane MWh și le-a vândut către Moldovagaz

05 Nov. 2024, 09:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Nov. 2024, 09:45 // Actual //  Ursu Victor

În perioada iulie-septembrie 2024, SA Energocom a achiziționat aproximativ 3,5 milioane MWh de gaze naturale de pe piața europeană, echivalentul a circa 329.000.000 metri cubi. Majoritatea, respectiv 3 milioane MWh (284.678.000 metri cubi), a fost destinată SA Moldovagaz pentru consumul curent și pentru stocuri de iarnă.

Prețul mediu ponderat al gazelor procurate a fost de 35,25 EUR/MWh, echivalentul a 404,92 USD per 1.000 metri cubi, utilizând fonduri din grantul oferit de Guvernul Norvegiei, un credit de la BERD și surse proprii Energocom. Pentru aceste achiziții, compania a organizat 42 de licitații, cu până la nouă companii europene participante pe rundă. În urma acestor licitații, 12 runde s-au finalizat prin contracte de livrare.

Din totalul achizițiilor, 535.000 MWh de gaze (circa 50 de milioane metri cubi) au fost stocați în România pentru rezerve de securitate. Aceste stocuri reprezintă 15% din consumul anual, asigurând o rezervă pentru situații excepționale.

În primele nouă luni ale anului, Energocom a achiziționat un total de 4,4 milioane MWh (413.000.000 metri cubi), dintre care trei sferturi provin de la companii din România și de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Compania a semnat contracte cu opt entități comerciale din România, Grecia, Austria și Elveția.

Vânzările către Moldovagaz au avut loc pe platforma administrată de BRM EST Moldova, subsidiara locală a BRM, care gestionează platforma de tranzacționare a gazelor din Chișinău. În contextul viitoarei obligații, din 1 ianuarie 2025, ca toți consumatorii mari să achiziționeze gaze de pe piața liberă, tot mai mulți agenți economici optează deja pentru tranzacționarea pe BRM EST Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Nov. 2024, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Nov. 2024, 11:15 // Actual //  Ursu Victor

În prima zi de la deschiderea platformei compensatii.gov.md, peste 50.000 de cereri au fost depuse pentru obținerea compensațiilor la facturi, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Oficialul a explicat că datele furnizate de cetățeni vor trece printr-un proces riguros de verificare, aplicându-se 11 filtre pentru a asigura corectitudinea și orientarea către cei mai vulnerabili.

„Vom analiza veniturile menționate în cerere și le vom compara cu informațiile de la fisc, inclusiv veniturile salariale, anuale, din dividende, din chirii, precum și pensiile”, a declarat ministrul Buzu. El a adăugat că, spre deosebire de anii anteriori, nu vor mai exista categorii de vulnerabilitate prestabilite. În schimb, se va ține cont de consumul de energie și veniturile fiecărei persoane, pentru a direcționa compensațiile către cei cu venituri reduse.

Anul acesta, guvernul a optat în principal pentru compensațiile în numerar, deoarece s-a dovedit a fi o metodă mai eficientă de administrare. „Experiența anului trecut ne-a arătat că 40% din compensații au fost distribuite sub formă monetară, iar această soluție este mai simplu de gestionat”, a precizat Buzu.

Întrebat de bugetul alocat pentru compensații, Buzu a apus că va fi sprobat într-o hotărâre de Guvern. „Este prematur să vorbim de o cifră exactă”.

În sezonul de încălzire 2023-2024, compensațiile au fost acordate în factură, în funcție de vulnerabilitatea energetică. Acestea au acoperit, în medie, 33% din tariful la gaz, cu o variație între 12 lei/metru cub și 17 lei/metru cub, pentru un volum compensat de 180 de metri cubi.

În ceea ce privește încălzirea centralizată, Guvernul a compensat 58% din tariful practicat, cu un tarif între 1450 lei și 2900 lei per gigacalorie, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al beneficiarului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău