Stoianoglo, prins cu fofârlica? Ce legături are cu Platon și cât de des vorbesc la telefon

04 Oct. 2021, 15:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2021, 15:35 // Actual //  Lupu Eduard

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în a doua jumătate a lunii august a anului curent, pe un ton solemn anunța, în cadrul unei conferințe de presă, că nu-l leagă nimic de controversatul om de afaceri, fugarul Veaceslav Platon. Lovit de amnezie Stoianoglo pare a uita relația de prietenie ce-l leagă de Platon, transmite realitatea.md.

Actele în posesia cărora a intrat Deschide.MD și din care se vede că, în perioada când era deputat pe lista PDM, dar și președinte al Comisiei Securtiate Națională, Apărare și Ordine Publică, Stoianoglo îi transmitea de zor urări și felicitări fugarului londonez.

La câteva zile după fuga lui Platon din R.Moldova, procurorul General, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă că:

„Eu nu am avut, nu am și nu voi avea careva relații cu domnul Platon. Ultima dată l-am văzut pe Platon în 2010. Eu înțeleg că aceasta e o temă bună pentru speculații. Ultima dată, înainte de-al audia pe Platon în 2020, l-am văzut în 2010 în Parlament. Nu am nicio relație cu el și puteți implica toate serviciile secrete mondiale”, declarase atunci Stoianoglo.

De altă parte, ceea ce s-a găsit în telefonul de model Iphone 5S, ridicat de la Platon, după ce a fost reținut în Kiev, în anul 2016, demonstrează că Stoianoglo minte cu bună-știință.

În telefon era o cartelă SIM ucraineană cu numărul +380679131347, despre care sursele Deschide.MD susțin că acesta ar fi fost numărul de care se folosea Platon, când se afla în Ucraina, iar numărul este bine cunoscut mai multor funcționari publici din R.Moldova, în special de cei din justiție.

Potrivit actelor, în telefon a fost depistat mesajul de felicitare cu venirea noului an expediat de către Stoianglo lui Platon, de pe numărul său personal, în ultima zi a anului 2012.

„Cu Anul Nou! Noroc, succese și sănătate. Cu respect Alexandr Stoianoglo”, scria în limba rusă, actualul procuror general în mesajul său de felicitare.

Pe lângă multe alte mesaje de acest gen, autoritățile au stabilit că cei doi comunicau și se telefonau reciproc, pe parcursul anului 2013-2014, inclusiv prin intermediul aplicațiilor de telefonie mobilă.

Aici este de menționat că nu o singură dată Stoianoglo a declarat că nu are nicio legătură cu Veaceaslav Platon și că nu ar mai fi comunicat cu acesta din anul 2010, declarația făcută inclusiv și în carul briefingului de presă de astăzi.

În luna februarie a anului trecut, Stoianoglo declara același lucru și în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, menionând că de fapt chiar s-ar fi aflat în relații ostile cu Platon.

„Niciodată nu am fost…. Chiar eram în relații ostile. În primul rând, am fost împreună în Parlament o perioadă scurtă de timp, în care n-am avut discuții cu el. După aceea, niciodată nu ne-am văzut și n-am vorbit”, declara pentru Ziarul de Gardă.

Relația sa cu Platon, Stoianoglo a negat-o chiar și în luna decembrie 2020, în cadrul emisiunei „Politica” cu Natalia Morari. Morari acum ceva timp în urmă a recunoscut că tatăl copilului său este nimeni altul decât Veaceslav Platon.

Este de menționat și faptul că, în luna iulie curent, după fuga lui Platon din R.Moldova, Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul emisiunei „Puterea a Patra” că nu are numărul de telefon a lui Veaceslav Platon și că nu a comunicat cu acesta neoficial niciodată.

Anterior presa a publicat o înregistrare video  cu V. Platon, după ce Alexandru Stoianoglo a devenit procuror general. Din imagini, se poate observa cum la intrarea în încăperere, Procurorul General Stoianoglo merge și se salută cu V. Platon, căruia i se adresează cu: „Salut, Veaceslav!” În replică, Platon, cu zâmbetul pe buze spune: „Bună, Alexandr Dmitrivici”.

Stoianoglo îl întreba pe Platon la final de ce nu oferă detalii și că trebuie să ofere o explicație, eventual că aceasta ar putea fi utilizată împotriva sa. De fapt, procurorul general sugerându-i cum sa raspundă. Ulterior, Platon așa și îi răspunde: „Nu răspund pentru că informațiile ar putea fi utilizate împotriva mea”.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon,  în luna iulie curent, a fost achitat în dosarul fraudei bancare, după ce procurorul PCCOCS, Elena Ceruță, a renunțat la toate învinuirile aduse în dosarul fraudei bancare în care acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare, după care a părăsit liber teritoriul R.Moldova. Asta deși numele lui Platon este vizat în cel puțin trei cauze penale investigate de procurori, dar și în mai multe dosare aflate pe masa judecătorilor, în unul dintre care este vizat și o persoană din cei reținuți de SIS și procurori în dosarul privind schema de filaj a magistratei Angela Bostan de la Curtea de Apel.

 

 

 

Realitatea Live

29 Mai 2023, 15:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mai 2023, 15:28 // Actual //  Lupu Eduard

Germania este una dintre cele mai căutate țări de moldoveni care aleg să muncească în străinătate datorită siguranței economice pe care o oferă.

Salariul mediu în Germania este de 44.074 de euro pe an. Salariile absolvenților de facultate (58.602 euro) sunt semnificativ mai mari decât pentru cei fără studii universitare sau universitare (41.509 euro), iar angajații cu responsabilitate personală (50.118 euro) au câștigat mai mult decât cei fără (41.143 euro).

Ce salarii oferă Germania

În medie, cele mai bine plătite locuri de muncă din Germania sunt în sectorul bancar. Salariul anual brut mediu aici este în jur de 57.631 de euro, scrie Ziarul Românesc.

Industria aerospațială ocupă locul doi cu un salariu mediu de 56.153 de euro brut pe an.

Dar, cele mai bine plătite meserii sunt în domeniul medical, cu un salariu mediu de 93.793 euro.

Sectoare precum industria ospitalității (34.195 euro brut anual), agricultura și silvicultură împreună cu pescuitul și horticultura (36.141 euro brut anual) se află la coada clasamentului.

La fel, prost plătite sunt și meseriile de ajutor de bucătar, chelneriță, recepționer, casier.

Domeniul securității IT oferă locuiri de muncă bine plătite deoarece permanent se caută dezvoltatori de software și aplicații de securitate. De fapt, este unul dintre principalele joburi căutate în 2023.

Și în domeniul educației salariile sunt destul de bune, însă o condiție clară este cunoașterea limbii germane, dar și a celei engleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău