(STUDIU) Zborul sau condusul? Care mijloc de transport este mai sigur pe timp de pandemie

23 Mart. 2021, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2021, 14:44 // Actual //  MD Bani

Pe măsură ce vaccinările împotriva coronavirusului se desfășoară la nivel global, mulți oameni par să se întrebe dacă pot călători după ce au fost vaccinați.Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor militează în continuare împotriva călătoriilor neesențiale, chiar și pentru cei care sunt vaccinați. Mai mult de atât, oficialii din domeniul sănătății publice sunt îngrijorați de călătorii care își lasă garda jos după ce au fost vaccinați nerescpectând restricțiile sanitare impuse. Acest lucru, zic ei ar putea genera un nou val de coronavirus care va lovi în plin toate statele lumii.

Călătorii nu mai au răbdare să stea acasă și încearcă să mai organizeze vacanțe și mici escapade. Din motive de siguranță, cei mai mulți dintre ei se întreabă care mijloc de transport este mai sigur pe timp de pandemie. Zborul sau condusul?

Anterior, experții ne îndemnau că cel mai bine ar fi să stăm acasă și să renunțăm la călătorii măcar pentru o perioadă. Acum însă, odată cu lansarea procesului de vaccinare și relaxarea restricțiilor, această dilemă devine tot mai actuală.

Iată ce spun specialiștii în acest sens.

Cu toate că procesul de vaccinare a fost deja lansat, coronavirusul continuă să rămână un risc mondial pentru persoanele cărora încă nu le-a fost administrat serul anti-viral, indiferent de modul în care călătoresc aceștia, spune Krutika Kuppalli, specialist în boli infecțioase la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud.

„Vrem să protejăm persoanele care nu sunt vaccinate de a se infecta cu COVID-19”.

Între zborul și condusul în timpul pandemiei, Kuppalli spune că recomandarea ei depinde de distanța pe care urmează să o parcurgă călătorul. Zborul te va supune unui contact cu străini pentru perioade prelungite de timp. Totuși, dacă călătoria dvs. rutieră este lungă, există o probabilitate ridicată să treceți prin zone cu rate de infecție ridicate.

Analizându-le pe ambele, într-un final doctorul a ajuns la concluzia că zborul ar putea fi mai sigur decât condusul.

Pentru oricare dintre opțiunile de transport, Kuppalli îndeamnă călătorii vaccinați să urmeze măsurile de precauție standard, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, chiar dacă aceștia se simt protejați.

Un alt militant pentru călătoriile cu avionul, Paul Sax, directorul clinic al diviziei de boli infecțioase de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, spune că în urma studiilor s-a determinat faptul că zborul nu este un mijloc de a călători pe atât de periculos pe cât se considera la începutul pandemiei.

„Comparându-l cu alte activități pe care oamenii le desfășoară în mod regulat, cum ar fi mersul la restaurante sau chiar la lăcașurile sfinte, zborul nu este atât de priculos, deoarece există o bună aerisire în avion”, spune el.

„Majoritatea oamenilor din avion poartă măști, nu vorbesc, nu cântă și nu strigă”.

Atunci când oamenii decid să zboare sau să conducă, călătorii ar trebui să se gândească la câte persoane vor contacta pe parcurs și să ia în considerare riscurile implicate, amintindu-și că „nu este vorba doar de riscuri pentru ei înșiși, ci merge de asemenea vorba și despre riscuri persoanelor din jur”, potrivit lui Paul Chung, directorul Școlii de Medicină Kaiser Permanente Bernard J. Tyson.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO