Sturza, despre neliniștiții de la Chișinău care îi dau cu „revoluția” kazahă: Scot din ițari cartonașe galbene, roșii

08 Ian. 2022, 16:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Ian. 2022, 16:13 // Actual //  bani.md

Văd că unii la Chișinău nu se liniștesc, îi tot dau cu „revoluția” kazahă. Nu că i-ar interesa pe bune de procesele și poporul kazah. Ei foarte puțin voalat trimit „mesaje” guvernării locale. Scot din ițari cartonașe galbene, roșii. Mă rog, pe nimeni nu-l poți opri din satisfacția de a fi penibil, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, opiniile exprimate de unii lideri de partide de la Chișinău.

Între timp, în Kazahstan o manifestație legitimă, cu cerințe economice s-a transformat într-o păruială majoră între clanuri. Puțin simplificat, astăzi lucrurile arată astfel: inițial, Tokaiev, profitând de manifestațiile pașnice, a încercat să iasă de sub tutela lui Nazarbaiev, înlăturând cele mai odioase persoane din anturaj și anunțând reforme și schimbări politice. Membrii mai tineri ai clanului Nazarbaiev, care controlează blocul de forță, au contraatacat, mobilizând marginali tineri. Șefii serviciilor și instituțiilor de forță, fideli aripii tinere, au permis escaladarea controlată a evenimentelor. Tokaiev rămas, practic, singur a recurs la sprijinul „prietenului” Putin. Și asta într-o țară unde factorul rusesc e un fel de cârpă roșie! Partea formală a balanței intereselor s-a ruinat – „pro-occidentalul” Tokaiev a pupat mâna țarului rus, tinerii radicali musulmani se retrag în munți pentru lupta de gherilă cu „invadatorii”, a explicat fostul premier.

Ion Sturza afirmă că statul kazah are un popor demn și educat în câteva zile s-a transformat într-un câmp de luptă fratricidă. De ce? Pentru că puterea și banii le iau mintea unora.

Așa că, vă rog, liniștiți-vă și căutați-vă de treburile și menirea voastră. (Re)construiți partidul, debarasa-ți-vă de unii lideri deveniți toxici, definitivați și concertați un mesaj comun de formațiune de opoziție. Altul decât cel „de alternativă”, impus subtil de la Londra. În final, încercați să ieșiți de sub blestemul celor „3%”. Altfel, doar pierdeți timpul și mai și enervați foarte multă lume. Alta decât „cea bună”. Lor le convine. Cu poziționarea extrem de agresivă ați reușit să intimidați multă lume. Trebuie să spună cineva lucrurilor pe nume”, a mai spus omul de afaceri.

Sturza îndeamnă să nu ne facem grijă de kazahi. „Ei au un simț al autoconservării excepțional. I-au impus vecinii – China și Rusia. Majoritatea își cunosc strămoșii până la a 16(!) generație. Unii sunt considerați urmașii lui Cinghiz Han. Noi, moldovenii? Haideți să ne aducem aminte numele străbunilor noștri… Cum„, se întreabă retoric omul de afaceri.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău