SUA, zguduite de un nou faliment bancar. Ce probleme ridică eșecul Silicon Valley Bank

11 Mart. 2023, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2023, 18:05 // Actual //  bani.md

Autoritățile de reglementare din SUA au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi în cel mai mare faliment al unei bănci din SUA din 2008.

Mișcările au venit în timp ce firma, un creditor tehnologic cheie, se străduia să strângă bani pentru a acoperi o pierdere din vânzarea activelor afectate de rate mai mari ale dobânzilor.

Necazurile sale au determinat o serie de retrageri ale clienților și au stârnit temeri cu privire la starea sectorului bancar, potrivit BBC.

Oficialii au spus că au acționat pentru a „proteja deponenții asigurați”.

Silicon Valley Bank s-a confruntat cu „lichiditate și insolvență inadecvate”, au declarat autoritățile bancare din California, unde firma își are sediul, în timp ce anunțau preluarea.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care protejează în mod obișnuit depozitele de până la 250.000 de dolari, a declarat că s-a ocupat de depozitele de aproximativ 175 de miliarde de dolari (145 de miliarde de lire sterline) deținute la bancă, pe locul 16 ca mărime din SUA.

Birourile bancare se vor redeschide, iar clienții cu depozite asigurate vor avea acces la fonduri „cel mai târziu de luni dimineața”, se spune, adăugând că banii strânși din vânzarea activelor băncii vor merge către deponenții neasigurați.

Cu mulți dintre clienții firmei în această poziție, situația a lăsat multe companii cu bani prinși în bancă, îngrijorate de viitorul lor.

Colapsul a survenit după ce SVB a declarat că încearcă să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a acoperi o pierdere cauzată de vânzarea de active, în principal obligațiuni guvernamentale din SUA, care au fost afectate de ratele mai mari ale dobânzilor.

Vestea a determinat investitorii și clienții să-și retragă banii din bancă. Acțiunile au înregistrat joi cea mai mare scădere de o zi înregistrată, scăzând cu peste 60% și mai mult în vânzările după program înainte de oprirea tranzacționării.

Preocupările că alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acțiunilor băncilor la nivel global joi și vineri devreme.

Vorbind vineri, 10 martie, la Washington, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că monitorizează „evoluțiile recente” la Silicon Valley Bank și alte bănci „foarte atent”.

Ea s-a întâlnit ulterior cu autoritățile de reglementare bancare de top și și-a exprimat „încrederea deplină în autoritățile de reglementare bancară că vor lua măsurile adecvate de răspuns și a precizat că sistemul bancar rămâne rezistent”.

Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit vineri dimineață după 48 de ore uluitoare în care retragerile masive de bani și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA, potrivit CNN. Autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor din domeniul tehnologic și l-au pus sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ