SUA, zguduite de un nou faliment bancar. Ce probleme ridică eșecul Silicon Valley Bank

11 Mart. 2023, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2023, 18:05 // Actual //  bani.md

Autoritățile de reglementare din SUA au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi în cel mai mare faliment al unei bănci din SUA din 2008.

Mișcările au venit în timp ce firma, un creditor tehnologic cheie, se străduia să strângă bani pentru a acoperi o pierdere din vânzarea activelor afectate de rate mai mari ale dobânzilor.

Necazurile sale au determinat o serie de retrageri ale clienților și au stârnit temeri cu privire la starea sectorului bancar, potrivit BBC.

Oficialii au spus că au acționat pentru a „proteja deponenții asigurați”.

Silicon Valley Bank s-a confruntat cu „lichiditate și insolvență inadecvate”, au declarat autoritățile bancare din California, unde firma își are sediul, în timp ce anunțau preluarea.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care protejează în mod obișnuit depozitele de până la 250.000 de dolari, a declarat că s-a ocupat de depozitele de aproximativ 175 de miliarde de dolari (145 de miliarde de lire sterline) deținute la bancă, pe locul 16 ca mărime din SUA.

Birourile bancare se vor redeschide, iar clienții cu depozite asigurate vor avea acces la fonduri „cel mai târziu de luni dimineața”, se spune, adăugând că banii strânși din vânzarea activelor băncii vor merge către deponenții neasigurați.

Cu mulți dintre clienții firmei în această poziție, situația a lăsat multe companii cu bani prinși în bancă, îngrijorate de viitorul lor.

Colapsul a survenit după ce SVB a declarat că încearcă să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a acoperi o pierdere cauzată de vânzarea de active, în principal obligațiuni guvernamentale din SUA, care au fost afectate de ratele mai mari ale dobânzilor.

Vestea a determinat investitorii și clienții să-și retragă banii din bancă. Acțiunile au înregistrat joi cea mai mare scădere de o zi înregistrată, scăzând cu peste 60% și mai mult în vânzările după program înainte de oprirea tranzacționării.

Preocupările că alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acțiunilor băncilor la nivel global joi și vineri devreme.

Vorbind vineri, 10 martie, la Washington, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că monitorizează „evoluțiile recente” la Silicon Valley Bank și alte bănci „foarte atent”.

Ea s-a întâlnit ulterior cu autoritățile de reglementare bancare de top și și-a exprimat „încrederea deplină în autoritățile de reglementare bancară că vor lua măsurile adecvate de răspuns și a precizat că sistemul bancar rămâne rezistent”.

Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit vineri dimineață după 48 de ore uluitoare în care retragerile masive de bani și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA, potrivit CNN. Autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor din domeniul tehnologic și l-au pus sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO