Sultanul Erdogan a început vânătoarea antreprenorilor din construcții

13 Feb. 2023, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Feb. 2023, 15:56 // Actual //  bani.md

Experții în construcții consideră că adevărata vină pentru dezastrul din Turcia aparține guvernului. Cu câțiva ani în urmă, executivul din Turcia a promovat o legislație care făcea ca proprietarii de imobile să fie scutiți de pedeapsă pentru încălcărea codului în construcții, fără a fi obligați ulterior să aducă clădirile la standarde cuvenite.

Acum, guvernul a început vânătoarea de vinovați. Ministerul Justiției a înființat birouri speciale pentru investigarea infracțiunilor legate de cutremur.

După cutremurul catastrofal de săptămâna trecută, numărul morților în sudul Turciei și nordul Siriei a depășit, duminică, 33.000. În Turcia, unde peste un milion de persoane au rămas fără adăpost, supraviețuitorii și experții în construcții spun că parte din vină aparține constructorilor, care au lucrat prost și cu materiale de proastă calitate.

Se afirmă că acest lucru a exacerbat amploarea distrugerilor cutremurului și a dus la un număr atât de mare de morți.

Guvernul turc a răspuns prin arestarea antreprenorilor care au legătură cu imobilele prăbușite, iar Ministerul Justiției a înființat birouri pentru investigarea infracțiunilor legate de cutremur.

Cu câțiva ani în urmă, guvernul Turciei a promovat o legislație care permitea proprietarilor de imobile să fie scutiți de pedeapsă pentru încălcărea codului în construcții, fără a fi obligați ulterior să aducă clădirile la standardele acestuia.

Experții în construcții spun că antreprenorii acuzați nu și-ar fi putut duce la bun sfârșit proiectele fără aprobarea oficialilor care au făcut controale cu „gingășie” și au avizat lucrări necorespunzătoare.

Până acum, peste 130 de persoane suspectate că au lăgătură cu clădirile prăbușite sunt supuse procedurilor judiciare. Construcțiile au fost o forță motrice a politicii de dezvoltare economică a guvernului turc, iar mulți dintre cei mai importanți magnați ai construcțiilor din această țară au legături strânse cupreședintele Recep Tayyip Erdogan sau cu Partidul Justiției și Dezvoltarii, aflat la guvernare.

Momentul cade cât se poate de prost pentru preșdintele Turciei, pentru că, pe data de 14 mai, vor avea loc cele mai importante alegeri, prezidențiale și parlamentare.

Cât despre sirieni, aceștia spun că nu mai știu unde să meargă ca să fie în siguranță. Măcinați de un război civil care dureză de 12 ani, timp în care au murit foarte mulți civili, femei și copii, iar distrugerile sunt incomensurabile, sirienii spun acum că acest cutremur a fost mai rău decât orice altceva înduraseră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO