Experții în construcții consideră că adevărata vină pentru dezastrul din Turcia aparține guvernului. Cu câțiva ani în urmă, executivul din Turcia a promovat o legislație care făcea ca proprietarii de imobile să fie scutiți de pedeapsă pentru încălcărea codului în construcții, fără a fi obligați ulterior să aducă clădirile la standarde cuvenite.
Acum, guvernul a început vânătoarea de vinovați. Ministerul Justiției a înființat birouri speciale pentru investigarea infracțiunilor legate de cutremur.
După cutremurul catastrofal de săptămâna trecută, numărul morților în sudul Turciei și nordul Siriei a depășit, duminică, 33.000. În Turcia, unde peste un milion de persoane au rămas fără adăpost, supraviețuitorii și experții în construcții spun că parte din vină aparține constructorilor, care au lucrat prost și cu materiale de proastă calitate.
Se afirmă că acest lucru a exacerbat amploarea distrugerilor cutremurului și a dus la un număr atât de mare de morți.
Guvernul turc a răspuns prin arestarea antreprenorilor care au legătură cu imobilele prăbușite, iar Ministerul Justiției a înființat birouri pentru investigarea infracțiunilor legate de cutremur.
Cu câțiva ani în urmă, guvernul Turciei a promovat o legislație care permitea proprietarilor de imobile să fie scutiți de pedeapsă pentru încălcărea codului în construcții, fără a fi obligați ulterior să aducă clădirile la standardele acestuia.
Experții în construcții spun că antreprenorii acuzați nu și-ar fi putut duce la bun sfârșit proiectele fără aprobarea oficialilor care au făcut controale cu „gingășie” și au avizat lucrări necorespunzătoare.
Până acum, peste 130 de persoane suspectate că au lăgătură cu clădirile prăbușite sunt supuse procedurilor judiciare. Construcțiile au fost o forță motrice a politicii de dezvoltare economică a guvernului turc, iar mulți dintre cei mai importanți magnați ai construcțiilor din această țară au legături strânse cupreședintele Recep Tayyip Erdogan sau cu Partidul Justiției și Dezvoltarii, aflat la guvernare.
Momentul cade cât se poate de prost pentru preșdintele Turciei, pentru că, pe data de 14 mai, vor avea loc cele mai importante alegeri, prezidențiale și parlamentare.
Cât despre sirieni, aceștia spun că nu mai știu unde să meargă ca să fie în siguranță. Măcinați de un război civil care dureză de 12 ani, timp în care au murit foarte mulți civili, femei și copii, iar distrugerile sunt incomensurabile, sirienii spun acum că acest cutremur a fost mai rău decât orice altceva înduraseră.