Suma record plătită de Facebook pentru a stinge procesul în cazul Cambridge Analytica

24 Dec. 2022, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Dec. 2022, 06:00 // Actual //  Lupu Eduard

Firma mamă a Facebook, Meta, a acceptat să plătească 725 de milioane de dolari (683 de milioane de euro) în schimbul închiderii amiabile a unui proces – ”class action” – lansat în 2018 de către utilizatori Facebook în scandalul Cambridge Analytica, transmite AFP.

Potrivit avocaţilor reclamanţilor, suma propusă este ”cea mai importantă obţinută vreodată în cadrul unui recurs colectiv american” în domeniul confidenţialităţii datelor.

Meta nu a plătit niciodată o sumă atât de mare pentru a soluţiona o acţiune în justiţie împotriva grupului.

În schimbul acestei sume istorice, societatea lui Mark Zuckerberg nu a recunoscut nicio infracţiune.

Gigantul american anunţă într-un comunicat de presă că acest acord are loc ”în interesul cel mai bun al comunităţii noastre şi acţionarilor noştri”.

Imobiliare Bucuresti fara comision agentie de la 37.950 Euro
Această înţelegere este necesar să fie aprobată de către un judecător în instanţă.

Societatea Cambridge Analytica – închisă între timp – este acuzată de faptul că a exploatat – fără acordul acestora – datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook.

Aceste informaţii au fost folosite în vederea elaborării profilului psihologic al alegătorilor, în cadrul campaniei electroale din 2016, şi în vederea orientării voturilor în favoarea lui Donald Trump.

Gigantul american a plătit miliarde de dolari cu scopul de a stinge scandalul Cambridge Analytica – cel mai important din istoria sa.
În iulie 2019, autorităţile din domeniul concurenţei americane au amendat Facebook cu cinci miliarde de dolari pentru că şi-a ”înşelat” utilizatorii.

Grupul a semnat o înţelegere, în valoare de 100 de milioane de dolari, cu Securities and Exchange Commission (SEC), din cauză că le-a ascuns infromaţii investitorilor săi.

Alte proceduri judiciare cu privire la acest scandal – în statele Delaware şi Washington DC – sunt în continuare pe rol.

De la izbucnirea scandalului, reţeaua de socializare şi-a modificat politica privind protecţia vieţii private.

Gigantul american a suprimat acesul la datele utilizatorilor al câtorva mii de aplicaţii, suspectate de faptul că abuzau de ele.

Meta le-a facilitat navigatorilor pe Internet calibrarea restricţiilor în privinţa împărtăşirii informaţiilor personale.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău