Susținerea oferită de SUA pentru Ucraina nu este gratis. Scopul este „de a identifica și utiliza marile rezerve”

01 Feb. 2023, 04:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Feb. 2023, 04:21 // Actual //  bani.md

Statele Unite ale Americii au fost alături de Ucraina încă de la izbucnirea războiul. Au ajutat statul atacat atât cu bani, cât și cu echipament militar, însă toate acestea sunt oferite cu un scop. Se pare că americanii vor să „identifice și să utilizeze marile rezerve” aflate pe teritoriul invadat de armata rusă.

Ajutorul acordat de către SUA Ucrainei nu este gratis. Potrivit unor surse, se pare că americanii speră ca, prin ajutor militar, să obțină acces la marile rezerve de titan aflate pe teritoriul statului atacat de Rusia. Acestea sunt extrem de importante în industria apărării. Titanul este un metal ușor, dar puternic, utilizat pe scară largă în aplicații militare avansate, cum ar fi avioanele de luptă, elicopterele, navele militare, tancurile, rachetele cu rază lungă de acțiune și multe altele.

Potrivit publicației Newsweek, atât Statele Unite cât și aliații lor depun eforturi semnificative în ajutarea Ucrainei cu scopul de „a identifica și utiliza marile rezerve de titan”. Metalul joacă un rol important în ceea ce privește industria apărării și poate fi folosit „în dezvoltarea tehnologiilor militare occidentale avansate, care alcătuiesc baza viitoarei descurajări a Rusiei și a Chinei”.

Titanul este inclus de departamentul Interne al SUA pe lista celor 35 de minereuri necesare pentru a susține securitatea economică și națională a țării. Potrivit publicației menționate anterior, „SUA continuă să importe peste 90% din acest minereu, care nu este nici pe departe furnizat în totalitate de țări prietene”.

SUA vrea să folosească rezervele de titan din Ucraina

Statele Unite ale Americii se tem ca nu cumva Rusia să ia măsuri în ceea ce privește titanul și să oprească transportul către țările occidentale. Acest lucru ar „putea pune în dificultate construcțiile de avioane și industriile de apărare” ale acestor state, notează publicația. Precizăm faptul că VSMPO-Avisma, societate rusă producătoare de titan, nu a fost sancționată momentan de Occident.

Sursa din Congresul american citată de Newsweek susține că rezervele de titan din Ucraina ar putea reprezenta, pentru America, „o alternativă atractivă la sursele rusești și chinezești”.

„Pe măsură în Occident devin tot mai intense discuțiile privind motivele care ar justifica susținerea în continuare a Ucrainei, acest lucru ar putea deveni unul dintre argumentele tot mai des invocate”, este de părere interlocutorul publicației.

Dacă Ucraina reușește să câștige războiul împotriva Rusiei, SUA și aliații săi vor putea beneficia de rezervele de titan. În cazul în care aceștia pierd războiul, Moscova își va spori influența globală asupra unei resurse din ce în ce mai strategice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova nu se mai confruntă cu riscuri iminente în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, afirmă Benjamin Lakatos, directorul general al MET Group, într-un interviu publicat de hu.met.com. Potrivit acestuia, atâta timp cât rutele de transport – inclusiv gazoductul TurkStream – rămân funcționale, „nu există motive reale de panică nici în Republica Moldova, nici în restul Europei”.

CEO-ul uneia dintre cele mai active companii din piața energetică europeană a subliniat că perioada critică a fost depășită datorită mai multor factori: reducerea consumului de gaze, construirea de terminale LNG, creșterea capacităților de stocare și ierni mai blânde. Totodată, în urma crizei din 2022, UE a accelerat formarea unei piețe energetice integrate, cu mecanisme de preț și interconectivitate care au contribuit la menținerea stabilității.

În contextul Republicii Moldova, Lakatos a menționat intervenția de urgență a MET Group la începutul anului 2025, când oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina a lăsat aproximativ 350.000 de consumatori moldoveni fără sursă de energie în plină iarnă. „A fost o situație dramatică, dar am reușit să asigurăm livrarea de gaze într-un timp record, într-un efort cu dublă natură – umanitară și profesională. Moldova nu a fost lăsată în frig”, a afirmat el.

Totuși, directorul avertizează că, deși securitatea fizică a aprovizionării a fost asigurată, Europa – inclusiv Republica Moldova – continuă să se confrunte cu o problemă majoră de preț. „Gazul este semnificativ mai scump în Europa decât în SUA sau Asia, iar acest decalaj afectează grav competitivitatea economică a regiunii. În ultimii 20 de ani, UE a cheltuit 8.000 de miliarde de dolari pe importuri energetice – un cost uriaș.”

Pentru a reduce riscurile viitoare, Lakatos propune crearea unei bănci energetice europene, care să ofere stabilitate în perioade de criză, similar unei bănci centrale pentru piețele financiare. O astfel de instituție ar fi crucială pentru țări vulnerabile, precum Republica Moldova, unde capacitatea de reacție rapidă este esențială în fața oricărei perturbări externe.

MET Group, companie elvețiană activă în 17 țări, inclusiv în Europa de Est, este un jucător cheie în tranzacționarea, stocarea și furnizarea gazelor naturale. În ultimii ani, grupul a investit și în energie regenerabilă, însă nu consideră oportună abandonarea infrastructurii gaziere existente, ci dimpotrivă – susține o tranziție verde echilibrată, care să nu sacrifice securitatea sau competitivitatea.

„Credem într-o Europă puternică și stabilă, iar Moldova este parte din acest proiect. Conectarea pieței sale energetice la sistemul european trebuie accelerată, iar MET este pregătit să contribuie în continuare la securitatea energetică a regiunii”, a declarat Benjamin Lakatos.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL