După majorarea fără precedent a prețului la gazele naturale, statele din UE pregătesc un șir de măsuri compensatorii ca populația să nu fie afectată. În România, de exemplu, s-a decis sprijinirea populației în perioada de criză oferind compensații tuturor celor care consumă de la 20 până la 200 m3 de gaze pe lună. De asemenea, se oferă și compensații celor care consuma până la 300 kW energie electrică. Or, în Republica Moldova, Ministerul de Finanțe a propus majorarea Fondului de rezervă al Guvernului pentru asigurarea suportului consumatorilor.
Ministerul Finanțelor a propus pentru consultări publice proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Documentul a fost elaborat în contextul declarării de către Parlamentul RM a stării de urgență pentru perioada 22 octombrie – 20 noiembrie 2021.
Potrivit proiectului de lege, partea de venituri a BS ar putea fi majorată cu 700 mil. lei, la 45,8 miliarde de lei din încasările la impozite și taxe. Acestea sunt preconizate, pentru anul curent, la 42,08 miliarde de lei.
Ministerul Finanțelor susține că principalele modificări vor interveni din încasările majorate a TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul RM (conform estimărilor, cu 125 mil. de lei), cele importate (cu 475 mil. de lei), precum și din reducerea restituirii TVA cu 100 mil. de lei.
La partea de cheltuieli se propune a fi majorată suma cu 400 mil. lei (suplinirea Fondului de intervenție a Guvernului) pentru asigurarea suportului consumatorilor în cazul majorării tarifelor la resursele energetice. În proiect este reflectată și suma îndreptată pentru majorarea capitalului social al Energocom cu 1,7 miliarde de lei.
Modificările propuse se vor solda cu micșorarea deficitului bugetar cu 300 mil. lei, la 11,8 miliarde de lei, ceea ce constituie 5,1% din PIB.
După aprobare, în condițiile stării de urgență, se preconizează punerea în aplicare a prevederilor legii din momentul publicării acesteia.