Tariful la gaz scade la 11,80 de lei pentru un metru cub pentru 20 de mii de consumatori

10 Aug. 2023, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Aug. 2023, 10:34 // Actual //  Lupu Eduard

Tariful la gaz pentru consumatorii Rotalin Gaz urmează să se reducă la 11,80 de lei pentru metrul cub cu TVA inclus, potrivit unui proiect de deciziei al ANRE care urmează să fie aprobat în una din ședințe viitoare.

Pentru consumatorii rețelelor de medie presiune metrul cub va costa 9,30 de lei, iar pentru cei înaltă presiune – 8,54 de lei metru cub.

ANRE își argumentează decizia prin faptul că din ianuarie până în iunie, veniturile companiei s-au ridicat la 164,2 milioane de lei. Totodată, aceasta a primit profituri în exces în valoare de 43,9 milioane de lei, ceea ce a făcut posibilă ajustarea tarifului.

Compania deserveste circa 20 de mii de consumatori din regiunile Hâncesti, Straseni, Ialoveni, Causeni si Stefan-Vodă.

Anterior, Rotalin Gaz a furnizat metan consumatorilor la tarife aprobate pentru Moldovagaz, dar apoi a primit statutul de companie obligată să presteze servicii publice de furnizare a gazelor.

Triful la gaz pentru consumatorii casnici Moldovagaz este de 18,07 lei (inclusiv TVA).

Potrivit raportului companiei, aceasta a contabilizat o pierdere de 47 de milioane de lei în 2022 față de 10 milioane în anul 2021. Încasările din vânzări au constituit 242,1 milioane de lei.

 

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău