VIDEO Vadim Jeleascov, șeful Direcției Fintech a BNM, despre lansarea plăților instant în Moldova. Când se va întâmpla

10 Aug. 2023, 10:22
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
10 Aug. 2023, 10:22 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cea de-a cincea ediție a podcastului Dă sens banilor vine cu noutăți despre pregătirile pentru lansarea plăților instant în Republica Moldova. Plățile instant (instant payment) vor permite efectuarea transferurilor și plăților în lei în interiorul țării de către orice persoană mai simplu și mai ieftin, doar prin utilizarea unui număr de telefon. Banca Națională a Moldovei (BNM) și furnizorii de pe piața serviciilor de plată planifică să le pună în funcțiune începând cu luna februarie 2024.

Invitatul jurnalistei Liliana Barbăroșie este Vadim Jeleascov, șeful Direcției Fintech a Băncii Naționale. Această subdiviziune nouă a BNM se ocupă de promovarea tehnologiilor în sistemul financiar al Republicii Moldova.

De asemenea, podcastul vine cu noutăți despre evoluțiile din procesul de lansare în Republica Moldova a open banking – inovație care va permite conectarea în rețea a conturilor și datelor între instituții financiare pentru a fi utilizate de consumatori, instituții bancare și furnizori de servicii terți.

Cel mai important domeniu de care ne ocupăm acum este instant payment. Plățile instante sunt în multe țări ale lumii, dar scopul este ca în februarie 2024 sistemul să fie lansat și în R. Moldova. În fiecare aplicație a băncii va fi posibil de transmis banii prin numărul de telefon. Orice utilizator al aplicației mobile a băncii din februarie va avea acces la sent money cu numărul de telefon, gratuit până la o anumită sumă. Astfel ușurăm viața oamenilor care vor să transfere banii. Pentru că acum cum se întâmplă? Vreți să transferați banii de la Chișinău la Briceni, mulți merg la microbuz, transmit banii și banii ajung prin microbuz, a declarat Vadim Jeleascov.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos.

Podcastul „Dă sens banilor” își propune să explice cu regularitate teme economice, într-un context în care crizele din ultimii ani au scos în evidență în mod repetat necesitatea fortificării educației financiare a cetățenilor Republicii Moldova.

Realitatea Live

19 Iun. 2024, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iun. 2024, 17:19 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Europeană va introduce tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina în următoarele două săptămâni, după ce pragul anual convenit anterior pentru aceste importuri a fost atins, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters.

Comisia Europeană a luat marţi aceeaşi decizie în privinţa importurilor de ovăz din Ucraina.

După invazia rusească din 2022, Ucraina a beneficiat de un mecanism special pentru sporirea comerţului cu UE, cea mai importantă piaţă a sa de export. UE a stabilit volume maxime de import, după ce fermierii din blocul comunitar au protestat, numind importurile ieftine ucrainene ca reprezentând concurenţă neloială.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău